Ministarstvo potvrdilo napise Indexa: Stanje na brodu je teško, nastojimo pomoći pomorcima

NAKON objave Indexovog teksta o nevoljama u kojima su se našli hrvatski pomorci na brodu u vlasništvu Split Ship Managementa, redakciji Indexa javili su se članovi obitelji drugih pomoraca koji se nalaze u sličnoj situaciji.

> Hrvatski pomorci mole za pomoć: Nemamo hrane niti vode na brodu, životi su nam ugroženi!

"Moj suprug je već godinu dana na sidru na brodu Glory One, trenutno u Namibiji. Izjave gospodina Ratka Božića, vlasnika SSM-a, mogu se vezati mačku o rep. Moj suprug godinu dana nije dotaknuo tlo. Isplovio je 11. srpnja 2009. godine u Nigeriji i onda proveo pet mjeseci gledajući džunglu i rijeku Niger, pod naoružanom pratnjom vojske", priča supruga jednog od pomoraca (podaci poznati redakciji).

Nakon što su se uspjeli maknuti iz Nigerije, posada broda Glory One ukrcala je u Togu teret za Indiju i svratila u Namibiju po gorivo. "Od onda su tamo. Imali su sreće, jer se ITF nekako upleo u priču, pa im uvjeti nisu onako loši kao drugima. Jučerašnje izjave gospodina Božića su vrhunac ne znam čega. Bezbroj puta sam ga zvala da ga pitam što mi je sa suprugom, a on bi mi govorio da će se sve riješiti u roku od 48 sati. Ne znam kako se netko može pojaviti među ljudima s takvim izjavama", rekla je čitateljica, koja je zbog suprugove situacije na rubu živaca.

"Suprug mi je primio plaću za pola srpnja, kolovoz, rujan i listopad prošle godine, i to uz muku i nazivanje SSM-a. Ostatak plaće nije dobio. Žalosno je da Božić tvrdi kako ništa ne zna o tragediji naših pomoraca. Ne znam što bih rekla, moj suprug je čovjek s povišenim tlakom, koji je sada ostao i bez tableta", ispričala je.

Božić: "Tužit ću vas, ostavite me na miru"

Vlasnik i direktor SSM-a Ratko Božić isprva nije htio komentirati situaciju s brodom Glory One i njegovom posadom. "Nisam voljan davati odgovore na izjave anonimne osobe", kazao je već iznerviran Božić. No na naše uporno inzistiranje na odgovoru o isplati zaostalih plaća hrvatskim pomorcima, Božić izjavljuje: "Pomorci primaju plaće onako kako je dogovoreno, postoji ugovor". Ponovno papagajski ponovimo pitanja o neisplaćenim plaćama, nakon čega slijedi i Božićevo novo obećanje - pomorcima će novac biti isplaćen za par dana.

"Plaće će dobiti za dva, tri dana, cijele iznose, to je s njima dogovoreno i molim vas da me sada ostavite na miru". Na pitanje za koje će im razdoblje biti isplaćena plaća, Božić je ispalio kako će tužiti redakciju Indexa zbog jučerašnjeg teksta i zbog, kako je kazao, njegovih naknadno iskonstruiranih izjava. "Ovo sve rade Nevenka Horvat i Predrag Brazzoduro", našao je Božić glavne krivce.

Podsjetimo, Božić je na očajne vapaje hrvatskih pomoraca praktički zatočenih na brodu u Gabonu bez hrane i pitke vode, koji mjesecima već nisu primili plaće, kazao kako je iznenađen tim tvrdnjama jer mu se nitko s broda nije obratio, a prije jedan dan vratio se inspektor koji je deset dana proveo na brodu i kazao da je sve u redu.

Brazzoduro: Slijedi slatkorječivo uvjeravanje "Ma dobit ćete plaću"

Na jučerašnje izjave Ratka Božića osvrnuo se tajnik Sindikata hrvatskih pomoraca Predrag Brazzoduro koji u odgovoru Ratku Božiću na svom blogu ironično ističe: "Ratko Božić govori kako svi lažemo, samo on je pravednik i govori istinu". Dodaje kako će sada uslijediti to da će "'veliki gazda Ratko' natjerati svoje ljude da pozivaju okolo da se ustanovi tko je dojavio medijima. Onda će uslijediti slatkorječivo uvjeravanje 'Ma dobit ćete plaću, samo nemojte raditi probleme od toga, jer onda vam prijeti da ne dobijete ništa'", navodi Brazzoduro.

U ironičnom stilu nastavlja kako, "doduše, naši (pomorci, op. a.) potpisuju neke čudne, nepostojeće kolektivne ugovore, pa možda u njima piše da im se plaća neće plaćati najmanje tri mjeseca". "Dobivaju neke garancije da će im do određenog datuma biti plaćeni zaostaci, samo da odu s broda, a onda nikad ne dobiju svoj novac. Naši kad zatraže novac, makar bili i godinama u kompaniji, postaju loši pomorci koji su nanijeli ogromnu štetu kompaniji, i tako dalje, i tako dalje", zaključio je.

Brazzoduro je jučer pozvao sve pomorce koji imaju potraživanja s osnova plaće na brodu Glory da se jave Sindikatu pomoraca Hrvatske.

Ministarstvo mora potvrdilo pisanje Indexa: Stanje na brodu u Gabonu je dosta teško

Nakon Indexova teksta o teškim uvjetima života hrvatskih pomoraca na brodu Swift Split u luci Owen u Gabonu, osim supruga drugih pomoraca koji se nalaze u sličnim situacijama, oglasilo se i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje je u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija priopćilo danas kako poduzimaju mjere za pomoć sedmorici hrvatskih pomoraca na brodu Swift Split.

Ističu kako je stanje na brodu "dosta teško" te kako je državni tajnik za more kap. Mario Babić kontaktirao danas veleposlanika RH u Maroku dr. Darka Bekića. Nakon što je Veleposlanstvo danas stupilo u kontakt sa zapovjednikom broda Swift, Bekić je potvrdio napise u medijima o teškim uvjetima na brodu.

"Riječ je o brodu pod panamskom zastavom, pa su i nadležnosti Republike Hrvatske ograničene, no poduzima se sve što je moguće u zaštiti interesa hrvatskih državljana", ističe se u priopćenju. Od Split Ship Managementa zatraženo je očitovanje o cijelom slučaju s obzirom na to da je ova tvrtka tehnički upravitelj broda, ističe se.

"Kako je SSM ujedno i ovlašteni posrednik pri zapošljavanju pomoraca, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture obavilo je u siječnju ove godine u ovoj tvrtki inspekcijski nadzor u kojem nisu utvrđene značajnije nepravilnosti", stoji u priopćenju te se dodaje kako slijedom navedenih događaja Ministarstvo provodi inspekcijski nadzor u Split Ship Managementu, a obavit će se, ističu, i upravni nadzor sukladno planu nadzora posrednika koji je nedavno zajednički utvrđen s predstavnicima Sindikata pomoraca Hrvatske i brodara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.