Milijunski poslovi: Lijepo li je kumom Vladimira Šeksa biti

"MIROSLAV ŠEPAROVIĆ, kum Vladimira Šeksa, član HDZ-a i novi ustavni sudac samo od zastupanja državne tvrtke Plinacro ima najmanje tri milijuna kuna, dok se o visini njegova odvjetničkog angažmana za Hrvatske željeznice i Hrvatske autoceste može samo nagađati", otkriva današnje izdanje Jutarnjeg lista koje zaključuje kako se unatoč "vojsci" zaposlenih pravnika, državne tvrtke ne sustežu usred najvećeg zamaha gospodarske krize i unatoč apelima za štednju skupo platiti  privatne odvjetničke urede za rješavanje raznih sporova.

Kum Šeparović na vrhu piramide

Na vrhu piramide s bogatim prihodima od zastupanja, isplivao je upravo "kum" Šeparović jer je Plinacro prije mjesec dana unajmio čak tri odvjetnička ureda, s kojima je sklopio ugovore o pružanju pravnih usluga vrijednih devet milijuna kuna pa će tako svakom odvjetniku platiti po tri milijuna kuna. Osim Šeparovića poslove su dobili Boris Kelemen i Jadranka Meštrović Kologranić, a angažirani su za zastupanje tvrtke u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i mogućih sporova zbog gradnje 578 kilometara trasa plinovoda diljem države. Umjesto natječaja, odvjetnici su izabrani izravnom pogodbom.

Osim što zastupaju Plinacro, odvjetnički ured Šeparović i partneri zastupa i Hrvatske željeznice, Hrvatsku poštu, Inu te mnoge druge državne i privatne tvrtke, u slučajevima u kojima se radi o milijunskim ugovorima. U razgovoru za Jutarnji Šeparović je priznao milijunski posao s Plinacroom, no o tome koliko je bogat financijski kolač s ostalim državnim tvrtkama Šeparović nije htio govoriti.

Troše milijune, a imaju pravne odjele

Od ostalih "prvoboraca" HDZ-a spomenimo i kako je Croatia osiguranje nedavno unajmila odvjetnika Damira Primorca, mlađeg brata ministra obrazovanja Dragana Primorca, koji je i odvjetnik NK Hajduka, a dobio je i zastupanje Hrvatskog ureda za osiguranje.

Istraživanje Jutarnjeg lista tako je došlo do podatka kako je već spomenuti Plinacro potrošio oko devet milijuna kuna za odvjetnike, Hrvatske autoceste 2, 7 milijuna kuna koje su platile odvjetničkom društvu Ognjen Stevović, odvjetničkom društvu Hanžeković, Radaković i partneri, odvjetničkom društvu Šeparović i partneri te odvjetnicima Antunu Stupareviću, Željku Baranoviću i Tvrtku Biliću-Eriću. Hrvatske šume troše 700 tisuća kuna, a ove godine su potpisali ugovore s tri odvjetnička ureda Tomić, Plavšić i Dumančić. Croatia Airlines troši 77 tisuća kuna koje će dobiti Mladen Gajski i Marijan Ruždjak. Hrvatske pošte trošit će 1, 5 milijuna kuna iako imaju vlastiti sektor pravnih poslova, no zastupa ih odvjetnički ured Mladena Dragičevića te Škarica i partneri.

Hrvatska šutnja

Croatia Osiguranje, Hrvatske željeznice i HRT nisu htjeli otkrivati podatke, a glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun nije htio odgovoriti o iznosima isplaćenima odvjetničkim uredima svih poduzeća u vlasništvu države.

M.M.
Foto: Siniša Sunara (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.