Milijunima u Zimbabveu prijeti glad

Foto: EPA

UN je uputio hitan poziv za pomoć Zimbabveu upozoravajući da je pomoć potrebna za više od pet milijuna ljudi, odnosno trećinu tamošnje populacije, javlja BBC.

Poguban utjecaj suše

Svjetski program za hranu (WFP) uputio je zahtjev za pomoć Zimbabveu u iznosu od 331 milijuna dolara u trenutku dok se zemlja bori s posljedicama suše, ciklona i ekonomske krize. 

David Beasley, koji je na čelu WFP-a, rekao je: "Suočeni smo sa sušom kakvu dugo nismo vidjeli", dodajući da je oko 2,5 milijuna ljudi već na rubu gladi. Suša je dovela i do rasta cijena hrane.

Ona je smanjila i visinu vodostaja umjetnog jezera na hidroelektrani Kariba i automatski dovela do smanjenja proizvodnje električne energije, zbog čega je situacija sa strujom u Zimbabveu vrlo nestabilna.  

Probleme donio i ciklon

Probleme u Zimbabveu je donio i ciklon Idai koji je pogodio zemlju početkom ove godine. Ogromna oluja tada je zahvatila i dijelove Malavija i Mozambika. Njome je samo u Zimbabveu pogođeno 570.000 stanovnika, a oluja je iza sebe ostavila desetke tisuća beskućnika. 

Prošlog je tjedna ministar financija Mthuli Ncube izjavio da vlada opskrbljuje žitom 757.000 domova od početka godine, kako u ruralnim, tako i u urbanim područjima. Jučer je predsjednik Zimbabvea Emmerson Mnangagwa proglasio sušu nacionalnom katastrofom. 

UN je prvotno tražio 294 milijuna dolara pomoći za Zimbabve, ali sada najavljuje da će biti potrebno više novca da se problem riješi jer je utjecaj suše mnogo pogubniji nego što se u početku mislilo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.