Milijuni Čileanaca ostali bez struje



GOTOVO cijelo stanovništvo Čilea sinoć je ostalo bez struje, što je dodatno pogoršalo već napetu situaciju nakon potresa od 8,8 stupnjeva po Richteru, javilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Nestanak struje zahvatio je područje dugo 2.000 kilometara, od Tatala na sjeveru do Chiloea na jugu zemlje, javio je ured za hitne slučajeve ministarstva. Za nestanak je okrivljen kvar transformatora, koji je uzrokovao domino efekt cijelog sustava distribucije struje.

Sat vremena nakon što je struja nestala počela se polako vraćati u neke dijelove zemlje, uključujući i okolicu glavnog grada Santiaga, u kojemu živi oko sedam milijuna ljudi. pretpostavlja se da u Santiagu ima samo osam posto potrebne struje za normalno funkcioniranje, a trebat će nekoliko sati dok se struja ne vrati potpuno.

Kriv je potres

Između 80 i 90 posto od 17 milijuna stanovnika Čilea pogođeno je nestankom struje, rekao je potpredsjednik tvrtke Transelec, koja distribuira struju u toj zemlji. Tvrtka se nada da će u sljedećih nekoliko sati ukloniti probleme, ali ministarstvo unutarnjih poslova navodi kako ne može govoriti o jasnom vremenskom razmaku u kojemu će se to dogoditi.

Pretpostavlja se da je uzrok nestanka struje oštećenost strujnih vodova zbog potresa, a dolazi kao jedna od brojnih posljedica te velike katastrofe koja je 27. veljače pogodila Čile, te dosad uzrokovala gubitak 497 života i 30 milijardi dolara materijalne štete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.