Milanović dobio mandat od Josipovića: Hrvatsku moramo izvući iz krize!

ČELNICI Kukuriku koalicije predvođeni Zoranom Milanovićem stigli su minutu do 11 sati na Pantovčak na konzultacije s predsjednikom države. Iako je to samo formalnost, procedura se mora poštivati pa je Milanović morao predsjednika uvjeriti da ima većinu s kojom može sastaviti Vladu. Svi su očekivali da će zato konzultacije iza zatvorenih vrata trajati pet-deset minuta, no čelnici Kukuriku koalicije s predsjednikom su se zadržali nešto više od pola sata.

Za to vrijeme na Pantovčaku se okupio veliki broj novinara koji su iščekivali predavanje mandata

Josipović čestitao Milanoviću

"Uvjerili ste me da imate većinu u Saboru, povjeravam vam mandat da sastavite Vladu. Čestitam vam na izbornom uspjehu i želim puno uspjeha u radu", rekao je Josipović Milanoviću.

"Hvala. Čeka nas veliki posao, moramo Hrvatsku izvući iz krize. Jedini način izlaska iz krize je srediti financije i gospodarstvo. U vremenima krize i naša okolica pokazuje da za uspjeh treba kvalitetnija i organiziranija država. Potpuno svjestan da je politika konfliktan poziv, ne gajim iluzije da svi budemo na istoj strani, ali je bitno da se dogovaramo oko temeljnih ciljeva", rekao je Milanović nakon što je dobio mandat.

Kada će otkriti članove Vlade?

"Formalno će se tim javnosti predstaviti u Hrvatskom saboru, normalno je da postoji interes medija, mi smo pri kraju ovoga posla, sljedeći tjedan predsjednik će sazvati prvo zasjedanje Sabora."

Slovenske novinare zanimalo je što je s Arbitražnim ugovor sa Slovenijom

"To je dogovor koji je postignut prije više od dvije godine, dobro je da je postignut, ima nekih dilema, neke stvari nisu bile jasno definirane, pitanje je bilo tko će odrediti listu arbitara. Te liste ni danas nema. Zadatak Europske komisije je bio da pripremi tu listu arbitara da bi mogli teći rokovi iz ugovora. Da bi se Hrvatska i Slovenija usuglasile oko arbitara trebala je biti gotovo lista."

Kada će Josipović sazvati Sabor?

"Nije najvažnije hoće li to biti utorak ili četvrtak, bitno je da se sve napravi kako spada", odgovorio je predsjednik.

O SDSS-u i Pupovcu

"Stalno smo govorili da će Vlada biti sastavljena od stručnih političara.  Rado ćemo imati podršku manjina koji su izabrani u Sabor. To je dobro za hrvatsko društvo. Ne želim nikoga izdvajati, ali naročito je to bitno za Hrvate i Srbe u Hrvatskoj. Ne vidim zašto ne bismo surađivali", kazao je Milanović.

Koju će zemlju kao premijer Milanović prvu posjetiti i hoće li 3. siječnja biti prva sjednica nove Vlade?

"Vodit ćemo računa o tome što treba Hrvatskoj. A na drugo pitanje još nemam odgovor. Vjerojatno ću prvo u regiju, ali kako i kojim redom, ne znam još", kaže Milanović.

O Čačićevom kreditu

"Nakon ove tiskovne konferencije kolega Čačić će odgovoriti na to pitanje. Koliko sam vidio, radi se o jednom poslovnom aranžmanu koji je uobičajen. Ono što je meni bitno je da vrijednost višestruko nadmašuje iznos kredita".

O krizi

"Projekcije treba uzeti ozbiljno i s dozom rezerve, istina je da nas čeka dijeta. Vidjeli smo da su projekcije rasta financijskih institucija prije krize bile malo nerealne. Hrvatska ne smije sjeći tamo gdje je živo tkivo i gdje ima prostora za rast. Potrošnju javnu moramo staviti pod kontrolu", rekao je Milanović.



Jučer u 19 sati predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin je predsjedniku Ivi Josipoviću donio službene rezultate parlamentarnih izbora koji su se održali 4. prosinca. Zbog velikog broja žalbi i procedure njihova rješavanja, proces potvrde rezultata se odužio na čak devet dana.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Josipović je rekao da od nove vlasti očekuje uređivanje biračkih popisa za koje je kazao da trenutno nisu sasvim vjerodostojni. "Očekujem da će se izborno zakonodavstvo uskladiti s realnošću, što prije svega znači uređenje propisa o prebivalištu", kazao je Josipović dodavši da je hrvatsko izborno zakonodavstvo po njegovom sudu zastarjelo.

Nakon što dobije mandat od predsjednika, Milanović kreće u sastavljanje Vlade čiji program mora u Saboru potvrditi većina zastupnika. Tada će novi ministri i premijer položiti prisegu. Sabor na prvo zasjedanje saziva predsjednik Ivo Josipović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.