Migranti iz Bihaća preseljeni u kamp Blažuj kod Sarajeva

Foto: Index

VEĆA skupina ilegalnih migranata smještena je danas u nedavno uspostavljeni prihvatni centar u mjestu Blažuj kod Sarajeva i sada ih je tamo nešto više od četiri stotine, potvrdili su predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koja upravlja migrantskim centrima u Bosni i Hercegovini.

Danas u Blažuj doputovalo oko 170 migranata

Tijekom dana u nekadašnju vojarnu u Blažuju koja je pretvorena u prihvatni centar otvorenog tipa doputovalo je oko 170 migranata. Riječ je o osobama koje su ranije boravile u improviziranom kampu Vučjak kod Bihaća, a nakon njegovog zatvaranja u prosincu prošle godine privremeni smještaj im je bio osiguran u centru Ušivak, također kod Sarajeva.

U Blažuju sada boravi 413 migranata

Predstavnik IOM-a Dražen Rozić kazao je novinarima kako sada u Blažuju boravi 413 ilegalnih migranata, koliki su trenutačni smještajni kapaciteti. Najavio je da će se taj prihvatni centar širiti, a cilj je osigurati smještaj za oko 1200 osoba.

Uz zidane građevine koje su nekada bile korištene kao skladišta, IOM priprema smještaj migranata i u oko stotinu posebnih kontejnera pogodnih za boravak u zimskim uvjetima.

"Radovi bi trebali biti gotovo do 25. siječnja", kazao je Rozić.

Priljev migranata u BiH trenutačno je smanjen

Prema podacima kojima raspolaže IOM, priljev ilegalnih migranata u BiH trenutačno je smanjen zbog zimskih uvjeta, no procjena je kako će se stanje promijeniti s dolaskom proljeća.

Tijekom 2018. i 2019. godine u BiH je ušlo oko 60 tisuće ilegalnih migranata i svi su stigli iz Srbije i Crne Gore. Većina je uspjela nastaviti put ka Zapadu. U BiH trenutačno boravi oko 8500 migranata čiji je cilj također nastaviti put prema državama članicama Europske unije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.