SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

Metkovčani postavili ultimatum Kujundžiću: "Slijede radikalni koraci"

Foto: Facebook, Ivo Čagalj/PIXSELL

GRAĐANSKA inicijativa "Sinovi i kćeri Neretve" nakon smrti dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića održala je dva prosvjeda, pozivajući na odgovornost kompletan zdravstveni sustav koji nije, kako navode, omogućio adekvatnu medicinsku opremu i opremljene ordinacije te Hitnu u Metkoviću, koja je, navode, svojim nečinjenjem i postupanjem dovela do dječakove smrti. Dali su rok od 10 dana ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i dubrovačko-neretvanskom županu Nikoli Dobroslaviću da se očituju o njihovim zahtjevima ili će poduzeti radikalne korake koje, barem zasad, ne žele otkrivati.

>> U Metkoviću održan prosvjed zbog smrti dječaka Gabrijela

>> Liječnica koja je jedina pomogla Gabrijelu: Ovo je strašna uvreda, tražim pravdu

Ivo Matičević, predstavnik inicijative u razgovoru za Index rekao je da sutra imaju dogovoren sastanak s gradonačelnikom Metkovića Daliborom Milanom s kojim će dogovoriti da službenim dopisom Ministarstvu zdravstva pošalje zahtjev za sastanak na kojem će razgovarati o svojim zahtjevima.

"Ona se jedina od liječnica ponijela ljudski, a na nju su se obrušili"

"Organizirao sam prosvjede zbog tragedije koja se dogodila. Išli smo na sahranu djetetu koje je dotad bilo zdravo, a koje je umrlo jer nije dobilo pravovremenu pomoć i zbog nemarnosti na Hitnoj koja se godinama događa. Problem je u kompletnom zdravstvenom sustavu. Mi nemamo potrebnu zdravstvenu zaštitu, nemamo bolnicu. Uvijek idemo u Dubrovnik do kojeg nam trebaju tri sata jer imamo dva granična prijelaza ili idemo u Split, do kojeg nam tijekom ljeta treba nekoliko sati zbog prometnog kolapsa u Omišu. U Metkoviću je potrebna dnevna bolnica, a za dolinu Neretve je potrebna opća bolnica. Uz to, ovaj napad na dr. Kaleb je bio još jedan okidač za građanski bunt. Ona se jedina od liječnika ponijela ljudski, a na nju su se obrušili", rekao je Matičević za Index.

Ministarstvo ih prvi put ignoriralo

Prvi prosvjed organizirao je 19. prosinca 2018., osam dana nakon što je Gabrijel umro od sepse, a dječak je prije toga dva puta bio na Hitnoj i poslali su ga doma, dok su ga treći put s Hitne poslali pedijatru.

Tada su na skupu od Ministarstva zdravstva tražili da se što brže riješi problem s nedostatkom uređaja CRP/streptokok analizatora te donese hitna izmjena pravilnika o medicinsko-biokemijskoj analizi u liječničkim ordinacijama kojim bi se dopustila nabava i uporaba potrebnih aparata. Ministarstvo ih je ignoriralo.

Drugi prosvjed okupio dvostruko više ljudi

Drugi prosvjed održan je jučer i na njemu se, prema Matičevićevoj procjeni, okupilo oko 800 ljudi, dvostruko više nego na prvom. Taj je prosvjed ujedno bio i potpora pedijatrici Kseniji Kaleb iz Doma zdravlja Metković koja je prva postavila dijagnozu i pregledala Gabrijela Bebića te zahtijevala da se žurno prebaci u KBC Split kako bi dobio najbolju moguću liječničku skrb. Kao što smo već pisali, pedijatrici Kaleb Hrvatska liječnička komora tijekom inspekcije je utvrdila najviše propusta.

Na prosvjedu se građanima kratko obratila i pedijatrica Ksenija Kaleb te izrazila zahvalnost na potpori i istaknula kako kao liječnica najviše od svega voli svoj posao.

"Ovo je strašna uvreda"

"Obitelj mi je na drugom mjestu, a medicina na prvom. Ovo je strašna uvreda, a ja samo tražim da pravda na kraju pobijedi", rekla je Kaleb.

Matičević je Indexu pak rekao da su prosvjednim skupom dali bezrezervnu podršku dr. Kseniji Kaleb te svim doktorima i medicinskom osoblju koje svjesno i na odgovoran način radi svoj posao.

"Pozivamo na odgovornost kompletan zdravstveni sustav koji nije omogućio adekvatnu medicinsku opremu i opremljene ordinacije. Pozivamo na odgovornost Hitni medicinski prijem Metković koji je svojim nečinjenjem i postupanjem doveo do ovakve situacije. Tražimo hitan radni sastanak u gradu Metkoviću s ministrom zdravstva, županom Dubrovačko-neretvanske županije, županijskim pročelnikom za zdravstvo, ravnateljima HMP-a i DZ-a Metković te gradonačelnicima Metkovića, Opuzena i Ploča. Tražimo da hitno nađu rješenja i pozivamo ih na odgovornost da ovu situaciju, naslonjenu na zdravstveni sustav, shvate ozbiljno i odgovorno", poručili su iz građanske inicijative "Sinovi i kćeri Neretve".

Imaju i pitanja za župana i ravnatelja Doma zdravlja Metković

Na sastanku s njima žele da im se da krajnji rok za izgradnju dnevne bolnice Metković, izjašnjavanje svih prisutnih o tome je li dolini Neretve potrebna opća bolnica, traže ustrojstvo postojećih zdravstvenih ustanova da rade 24 sata 7 dana u tjednu.

Traže da na snagu hitno stupi pravilnik o upotrebi CRP analizatora, da se ustroji medicinska helikopterska služba Metković, da se za dolinu Neretve pronađe medicinski kadar koji im nedostaje i da se na kraju organizira press konferencija kako bi se stanovnicima doline Neretve predstavila donesena rješenja i modeli te da se svi, koje žele na sastanku, pojedinačno izjasne treba li dolini Neretve opća bolnica.

"Dragi Gabrijele, obećavamo ti da nećemo stati u traženju rješenja i odgovora zašto se ovo moralo dogoditi. Stoga ovim dajemo razuman rok od 10 dana odgovornima da dogovore radni sastanak u Metkoviću i ponude konkretna rješenja", poručio je Matičević.

Navodi i kako građanska inicijativa ima nekoliko pitanja za ravnatelja Doma zdravlja i župana.

"Zašto pedijatrijska ambulanta u Metkoviću nema antibiotik u ampulama – to je jedan od najčešćih lijekova kod teških upala kod djece, bocu s kisikom, boce infuzije i defibrilator? Sve to moraju imati po zakonu u ambulanti, ali nemaju. Pitanje za ministra zašto skriva da ambulanta u Metkoviću nije opremljena prema zakonu (Ministarstvo je to u svojem izvještaju sakrilo).
Zašto 100 km u krugu od doline Neretve nema antibiotika u ampulama za intravenoznu primjenu? Ima ga tek u bolnici u Dubrovniku i u Splitu. Naša inicijativa želi znati zašto sve to nemaju i zašto se ne osiguraju sigurni uvjeti našim pedijatrima predviđeni zakonom. Nećemo odustati od zahtjeva i poručujemo odgovornim da dođu u Metković s konkretnim rješenjima te im obećavamo da ćemo, ako nas opet budu ignorirali, poduzeti radikalne korake da se više nikad ne ponove slučajevi poput Gabrijela, Eme i mnogih drugih", poručio je Matičević.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.