Merkel o izbjegličkom valu 2015.: Znala sam da ne možemo primati 10.000 ljudi dnevno

Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka na odlasku Angela Merkel sjeća se 2015. godine, kada je njezina zemlja doživjela ogroman priljev izbjeglica, kao vrlo izazovnog i "potresnog" vremena.

"Znala sam, kao i svi drugi, da Njemačka ne može svaki dan primati 10.000 ljudi, ali da se moraju pronaći održiva rješenja i za ljude koji traže utočište i za našu zemlju", rekla je Merkel za nedjeljno izdanje lista Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Merkel u početku odlučila držati granice otvorenima

Godine 2015., kada je Europa doživjela ogroman priljev izbjeglica s Bliskog istoka, Merkel je u početku odlučila držati njemačke granice otvorenim, slavno govoreći "Mi to možemo".

Rano je počela razmišljati o dogovoru s Turskom da se ondje prihvate sirijske izbjeglice. "Ali trebalo mi je vremena", rekla je Merkel.

U Njemačkoj joj je tadašnji početni liberalni stav priskrbio poštovanje i oštre kritike.

"Njemačka pitanje migracija ne može riješiti sama"

Kancelarka je sada rekla da je oduvijek bila svjesna da je politički odgovorna za sve što se dogodilo, "i za dobre trenutke, kada se izbjeglice dočekuju raširenih ruku, i za loše trenutke".

Merkel je također naglasila da Njemačka pitanje migracija ne može riješiti sama, već samo "kao dio Europe i u ovom konkretnom slučaju u suradnji s Turskom".

Pohvalila je sporazum o izbjeglicama sklopljen između Ankare i EU 2016. godine, rekavši da su obje strane imale koristi od njega te da je razuman i danas.

"Uvelike je pridonio tome da se uvede više reda u migracije i pomogne Turskoj da zbrine milijune tamošnjih sirijskih izbjeglica. I godinama je onemogućavao zločinački posao krijumčara i trgovaca ljudima", rekla je Merkel o tom sporazumu.

Jedna od odredaba sporazuma između EU i Turske bila je da Ankara obuzda nedopuštenu migraciju u Europsku uniju, a Grčka vraća u Tursku migrante koji su ilegalno stigli na neki od otoka u Egejskom moru.

Bruxelles se zauzvrat obvezao preuzeti po jednog sirijskog izbjeglicu iz Turske za svakog Sirijca koji je vraćen, a obvezao se i financijski pomoći Turskoj da zbrine izbjeglice na svom tlu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.