Merkel i Macron idući tjedan idu Erdoganu, razgovarat će o migrantima

Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron doći će 17. ožujka u Istanbul na razgovore o migrantima i Siriji s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, rekao je Erdogan turskim novinarima.

"Sljedećeg utorka ćemo se sastati u Istanbulu", rekao je Erdogan, a prenijela je državna agencija Anadolija uz dodatak da bi im se mogao pridružiti britanski premijer Boris Johnson. Erdogan je rekao da je početno namjeravao organizirati taj samit krajem tjedna, što nije bilo izvedivo zbog lokalnih izbora u nedjelju u Francuskoj.

Turska i Europska unija u sukobu

Francusko predsjedništvo nije potvrdilo taj sastanak na vrhu koji je Erdogan najavio. Turski predsjednik odgovarao je na pitanja novinara jučer u zrakoplovu na putu iz Bruxellesa prema Turskoj, o novom priljevu migranata u Europu iz Turske. Turska je prije dva tjedna objavila da otvara svoje granice zbog čega tisuće migranata dolaze na grčku granicu, a Bruxelles strahuje od krize slične onoj 2015.

Ankara je pozvala EU da preuzme dio tereta, dok EU upozorava da Turska ucjenjuje Uniju migrantima. Tijekom samita u Bruxellesu EU je pozvala Tursku na poštivanje obveza iz sporazuma EU-Turska zaključenog u ožujku 2016. koji predviđa da migranti ostanu u Turskoj u zamjenu za europsku financijsku pomoć.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je nešto ranije da se Ankara nada novom dogovoru s EU oko migranata do 26.ožujka, kada se održava samit Europskog vijeća.

Erdogan i Putin dogovorili primirje

Nakon nekoliko tjedna eskalacije u sirijskom Idlibu iz kojeg ljudi masovno bježe, Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin su prošlog tjedna dogovorili primirje.

"Primirje traje četiri dana, nadam se da će potrajati i postati stalno", rekao je Erdogan. Od prosinca oko milijun osoba je pobjeglo zbog nasilja u Idlibu, većinom prema turskoj granici. Turska, gdje već živi oko 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica, odbija prihvatiti nove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.