koronavirus u svijetu

Meksički predsjednik ignorirao upute stručnjaka: Isusovo srce štiti me od korone

Foto: EPA

MEKSIČKI predsjednik Andrés Manuel López Obrador, ili skraćeno AMLO kako ga zovu, najnoviji je protukandidat Donaldu Trumpu u načinu na koji pristupa svom radu. 

Naime, Lopez Obrador otkako je preuzeo dužnost predsjednika 2018. godine svako jutro u sedam sati održi konferenciju za medije čime je zagarantirano on vijest dana. No u doba koronavirusa AMLO je to doveo na još bizarniju razinu - njegove presice sada znaju trajati i po dva sata, a nedavno su uvedene i večernje presice.

To je znao činiti i Donald Trump koji bi nerijetko u gotovo svako doba dana bio trending na Twitteru. No kako je američki predsjednik nedavno ukinuo redovne presice na kojima izvještava o stanju u doba krize koronavirusa, meksički lider svoju aktivnost je višestruko povećao. 

"Radi isto što i Trump i funkcionira mu"

AMLO je najavio da će i na večernjim presicama on ili njegov tajnik govoriti dva sata. To je naišlo na veliko negodovanje kod meksičkih medija.

"Učinkovito je isto kao što je i Trumpu bilo", rekao je Federico Estevez, profesor političkih znanosti na Autonomnom tehnološkom institutu u Meksiku.

"Nije bitna kvaliteta njegove komunikacije, već da on dominira dnevnim vijestima. O tome se radi. Tako je zamišljeno."

I stvarno, AMLO dominira dnevnim vijestima, ali količina gluposti koje izjavljuje je također velika. Na posljednjoj presici tvrdio je da je Meksiko potpuno izravnao epidemiološku krivulju, dok svi ostali izvještaji o oboljelima u toj zemlji govore da je njihov broj svakodnevno sve veći. 

Štit od korone mu je srce Isusovo, potpuno je ignorirao upute stručnjaka u borbi protiv korone

Guardian piše da je na jednoj presici još sredinom ožujka izjavio da je Isus njegov štit u borbi protiv korone. Iz džepa je izvadio religijsku sličicu s Isusovim srcem i počeo govoriti o iskrenosti i vjeri kao temeljima njegova štita od zaraze koronavirusom. U isto vrijeme, kada je epidemija u Meksiku bila na vrhuncu, potpuno je ignorirao upute stručnjaka.

AMLO je i dalje obilazio gradove, družio se i fotografirao s ljudima... Čak je jedno dijete poljubio u obraz. Snimku toga objavio je na Twitteru pa je ubrzo obrisao. 

Guardian navodi da se nitko prije njega u Meksiku nije tako ponašao i funkcionirao kao državni dužnosnik, a analiziraju ga i brojni analitičari. 

"U početku njegove presice bile su nove metode predsjedničke komunikacije, a sada su to predvidljivi spektakli bez ikakve vrijednosti", kazao je Javier Garza, jedan od meksičkih novinara. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.