Medvjedev optužio Afganistan da proizvodnjom droge ugrožava svijet



RUSKI predsjednik Dmitrij Medvjedev pozvao je danas međunarodnu zajednicu da se oštrije suprotstavi problemu narkomanije, ističući pritom kako Afganistan velikim količinama narkotika koje proizvodi i izvozi ugrožava čitav svijet.

Medvjedev je, sudjelujući na međunarodnom forumu na temu narkomanije koji je danas održan u Moskvi, naglasio kako je narkomanija prepoznata kao vrlo ozbiljan problem u Rusiji koji ugrožava njezin razvoj i loše utječe na zdravlje nacije, te najavio državnu strategiju za borbu protiv toga problema do 2020. godine, u koju će aktivno biti uključene državne institucije i čitavo društvo.

Rusija će Afganistan zbog droge prijaviti i Vijeću sigurnosti UN-a

Ruski je predsjednik optužio Afganistan da predstavlja "opasnost za međunarodnu zajednicu" te iznio podatak da je samo u posljednjih osam godina od droge proizvedene u Afganistanu u svijetu umrlo više od milijun ljudi mlađih od 35 godina. Stoga je pozvao sve zemlje svijeta da snažnijim aktivnostima spriječe globalnu distribuciju narkotika, kojom se financiraju terorističke organizacije.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov istim je povodom izjavio da Rusija planira problem afganistanske droge postaviti pred Vijeće sigurnosti UN-a, jer ga smatra prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti.

Rusija je posebno osjetljiva na pitanje distribucije narkotika iz Afganistana, jer aktualni podaci kažu da se u toj zemlji svake godine potroši oko 70 tona heroina koji uglavnom stiže upravo iz Afganistana, a na ilegalnim poslovima krijumčarenja i raspačavanja droge u Rusiji svake se godine okrene oko 14 milijardi dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.