Međunarodni kazneni sud traži hitno uhićenje Gadafijevog sina

Foto: Getty Images

TUŽITELJICA Međunarodnog kaznenog suda Fatou Bensouda je tražila trenutačno uhićenje sina bivšeg libijskog diktatora Moamara Gadafija, Saifa al-Islama za kojeg je libijska oružana skupina brigada Abu Bakr al-Sadika navela da ga je pustila u petak.

Nalog za uhićenje za njega izdan je 2011. zbog zločina protiv čovječnosti i on je još uvijek valjan i Libija bi trebala odmah pristupiti njegovom uhićenju i predati ga ICC-u, neovisno o zakonu o pomilovanju u Libiji, navela je Bensouda u priopćenju i dodala da će provjeriti informacije o njegovu navodnom oslobađanju.

Oslobođen u nedjelju

Libijska naoružana skupina objavila je u nedjelju da je oslobodila sina ubijenog libijskog diktatora Moamera Gadafija, Saifa al - Islama, a informaciju je potvrdio njegov odvjetnik.

Saif al - Islam je osuđen na smrt u Libiji zbog sudjelovanja u gušenju pobune protiv njegova oca 2011., a traži ga i Međunarodni kazneni sud (ICC).

"Brigada Abu Bakr al-Sadika", jedna od naoružanih skupna koje kontroliraju grad Zenten (170 km jugozapadno od Tripolija), gdje je bio zatočen, objavila je da je Saifa al - Islama oslobodila u petak navečer, na temelju zakona o amnestiji koji su donijele nepriznate libijske vlasti bazirane na istoku zemlje.

Odvjetnik Halid al Zaidi kazao je u nedjelju kako je Gadafijev sin već bio na putu za drugi libijski grad no nije želio otkriti druge detalje iz sigurnosnih razloga.

Politički najaktivniji od Gadafijevih sinova

Saif al - Islam, rođen 1972. u Tripoliju, najviše se od Gadafijevih sinova pojavljivao u javnosti.

Bio je aktivan u gušenju "arapskog proljeća" u Libiji u veljači 2011. kada je grčevito pokušavao spasiti diktatorski režim svog oca koji je 42 godine vladao zemljom.

Libijske vlasti i Međunarodni kazneni sud koji je za njim izdao tjeralicu zbog zločina protiv čovječnosti, još se spore oko nadležnosti.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.