Maturantica dva i pol sata u učionici bez klime esej pisala pod maskom. Kolabirala je

FOTO: Makarska danas; 123rf

MATURANTICA makarske srednje škole kolabirala je pišući esej za maturu jer učionica u kojoj se dva i pol sata nalazila s maskom na licu nije imala klimu.

Učenici i koordinatorica su joj pokušali pomoći, no izgubila je svijest pa je po nju došla hitna pomoć. 

Svatko normalan zapitat će se kako je moguće da u 21. stoljeću na do 40 stupnjeva Celzijusovih srednjoškolci skoro tri sata sjede u učionici bez klima-uređaja. Portal Makarska danas javlja da je Makaranki pozlilo malo pred kraj. Esej se inače piše 160 minuta, odnosno dva sata i 40 minuta.

Dobila je infuziju

"Pozvali su koordinatoricu i dali učenici vode, nakon čega su je išli otpratiti do WC-a, međutim, u jednom su joj trenutku otkazale noge te je izgubila svijest. Djevojci je pružena pomoć u ambulanti hitne pomoći, gdje je dobila infuziju, nakon čega je upućena doma. Slabost i nesvjestice uslijed ovakvih nesnosnih vrućina kakvima svjedočimo posljednjih dana nije nešto neuobičajeno za timove hitne pomoći, međutim, situacija bi sasvim sigurno bila podnošljivija da je učionica u kojoj je pozlilo maturantici bila klimatizirana. Nažalost, Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića ima samo neke klimatizirane učionice", navodi Makarska danas. 

Maturanti moraju tri sata nositi masku u prostoriji bez klime, u dugim rukavima

Da stvar bude gora, učenici su za vrijeme pisanja mature obavezni nositi masku i biti odjeveni u majicama s rukavima i dugim hlačama ili suknjama, dakle poštujući kodekse odijevanja. 

Potpisnica ovih redaka pohađala je ovu školu pa tako pouzdano znamo da u njoj klime zbilja postoje samo u rijetkim učionicama, a i te koje su postavljene kupili su sami učenici skupljajući priloge.

Također, učenici su ti koji su sami kupovali i zavjese kako bi snizili temperaturu u učionicama, a sami su i farbali zidove. Za svake jače bure slušali su šuštanje kroz razbijene prozore. Za svake kiše stavljali su kantice pored klupa i uz školsku ploču kako voda ne bi uništavala ionako razoreni paket, ondje gdje ga je uopće bilo. Škola je projektirana tako da je cijela ostakljena. 

Za stanje u školi odgovorni su župan piroman Boban i ravnatelj homofob

Makarskom srednjom školom fra Andrije Kačića Miošića donedavno je upravljao ravnatelj Slavko Gudelj. Tu funkciju obnašao je dvadesetak godina, sve do umirovljenja. Nije dobio otkaz ni onda kad se javio uživo u emisiju lokalne televizije kako bi se obračunao sa, kako je rekao, "istospolnim ljudima", koji su "antiprirodni". 

>Ravnatelj makarske škole nazvao emisiju uživo da bi pričao o gejevima i Staziću

Osnivač škole je Splitsko-dalmatinska županija, kojom upravlja, sjetit ćete se, Blaženko Boban, HDZ-ovac koji se hvalio da je potjerao filmaše iz Salone. Županija je ta koja bi trebala voditi računa u kakvom je stanju škola. 

Ministar je prije pet godina obišao školu i obećao pomoći 

No ono što je možda još gore od činjenice da je školu desetljećima vodio homofobni ravnatelj koji nije bio u stanju financirati klima-uređaje ni bojenje zidova, i da bi o školi morao voditi računa čovjek koji se hvali da je sudjelovao u podmetanju požara i tjeranju kulturnih radnika, jest to da su maturanti iste ove škole prije pet godina uputili otvoreno pismo tadašnjem ministru obrazovanja Vedranu Mornaru, u kojem su napisali kako im je puna kapa da nemaju ni parketa ni prozora, na što ih je ministar posjetio i obećao pomoći.

Fotografirao se s nadarenim učenicima koji na slikama kolutaju očima, rukovao se s dožupanom Lukom Brčićem, naslušao se priča što sve ne valja i što sve treba mijenjati, posjetio učionicu koja je imala beton umjesto parketa, nasmijao se za kamere i to je bilo to. 

On je svoje obavio. 

Nastavnik je godinama zlostavljao učenike 

Podsjetimo da se škola u središtu skandala našla i 2012. godine, kad je u javnost izašlo da u njoj radi profesor koji je imao seksualne odnose s učenikom u zamjenu za "bolju ocjenu". Navodno se neko vrijeme znalo da profesor pipka učenike, ali nitko nije ništa poduzimao. Sve dok nije završilo u medijima.

Ova će škola očito još nebrojeno puta morati puniti novinske stupce da bi se išta popravilo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.