Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Foto: Profimedia

Situacija oko naselja Očeretine za Ukrajince je iznimno opasna.

Ovog vikenda ruski dronovi i izvidnici su, tijekom nadziranja fronte zapadno od ruševina Avdijivke, primijetili nešto neobično. Ukrajinski rovovi istočno od sela Očeretine, koje su prethodno čuvali vojnici elitne ukrajinske 47. mehanizirane brigade, bili su prazni. Selo nitko nije branio.

Odlučivši iskoristiti priliku, 30. motorizirana brigada ruske vojske pojurila je potezom od nekoliko kilometara zapadno od Avdijivke i zauzela većinu sela, a moguće i selo Novobahmutivku južno od Očeretina. 

Prijeti kolaps cijele obrambene linije

Bio je to najbrži upad ruskih snaga u ukrajinski teritorij u posljednjih nekoliko mjeseci, a postoji opasnost da će zbog njega doći do kolapsa čitave ukrajinske obrambene linije zapadno od Avdijivke, piše u svojoj analizi Forbes.

Tu liniju Ukrajinci su držali mjesecima, no sada je u njoj nastala pukotina koja se širi. "Otvorena je Pandorina kutija", napisala je ukrajinska analitička skupina Deep State.

U tu pukotinu sjeverno i zapadno od sela Ukrajinci su poslali 100. mehaniziranu brigadu, jednu od najnovijih i najslabije opremljenih u čitavoj vojsci. Ta brigada djeluje potpuno nepripremljeno za borbe kakve će od njih tražiti zapovjedništvo.

Jedna od najboljih brigada se povukla. Nova se raspala

Za kolaps oko sela navodno nije kriva 47. brigada, inače jedna od najboljih ukrajinskih brigada. Ona je slijedila zapovijed o povlačenju iz Očeretina kako bi dobila prijeko potrebni odmor nakon gotovo godinu dana neprestane aktivne borbe.

Njeno mjesto trebala je zauzeti 115. mehanizirana brigada i glatko ispuniti iste položaje dovoljnim brojem trupa kako bi sačuvala liniju zapadno od Avdijivke. No nešto je pošlo po zlu. Zapovjednik 47. brigade Mikola Melnik rekao je kako su "određene jedinice jednostavno odj*bale".

Nastala totalna panika

Neuspjeh 115. brigade bio je praktički pozivnica za Ruse da uđu u selo, što je izazvalo uspaničenu reakciju iz ukrajinskog zapovjedništva. Zapovjednici su naredili izmorenoj 47. brigadi da se okrene i vrati na frontu, a 100. brigadi su naredili da krene u protunapad.

Brigada se svejedno žestoko borila. Presrela je Ruse koji su pokušavali napredovati prema selu Prohres. "Pokušaj napredovanja prema Prohresu zaustavljen je uspješnim protunapadom 100. mehanizirane brigade", izvijestila je skupina Deep State.

Zasad ukrajinski vojnici "čuvaju pozicije na zapadnom dijelu sela i održavaju kontrolu na jugu", kažu iz ukrajinskog Centra za obrambene strategije. Rusi u rezervi na tom mjestu imaju čitav jedan tenkovski odred. Ako taj odred uđe u Očeretine prije nego što ukrajinsko istočno zapovjedništvo mobilizira pojačanja, ruski upad mogao bi prerasti u nešto mnogo više i natjerati desetke tisuća ukrajinskih trupa na povlačenje prema zapadu.

Nova faza rata. Putin naredio zauzimanje Časiv Jara do 9. svibnja?

Ruska vojska trenutno postavlja snage za novu ofenzivu koja će svoj vrhunac vjerojatno dosegnuti početkom ljeta. Rusija pokušava zauzeti i grad Časiv Jar u Donjecku. Zauzimanje tog grada omogućilo bi joj osnivanje baze za napade na Kostjantinivku, grad na južnom rubu ukrajinskog obrambenog pojasa. Odande bi Rusi mogli napadati i Družkivku, još jedan ključan grad. 

Ruske snage potom bi mogle probiti južni dio obrambenog pojasa i zauzeti značajan teritorij u tom dijelu fronte. Ukrajinski zapovjednik dodatno je naglasio važnost Časiv Jara rekavši kako ga Rusi žele zauzeti prije 9. svibnja, piše Forbes. Rusi su grad opkolili i pokušavaju ga osvojiti već mjesecima.

 

Rusija istovremeno ojačava svoje snage i obnavlja jedinice na fronti slanjem novih ljudi i opreme. Uz to, ruska obrambena industrija razvija nova streljiva i opremu i ubrzano ključnu tehnologiju šalje svojim vojnicima. 

Da bi se obranila od ove ofenzive, Ukrajina mora promijeniti strategiju, piše Forbes. Ruske snage brojčano su nadmoćnije i imaju mnogo streljiva, što im omogućava veliku snagu u novoj ofenzivi. S druge strane, ukrajinska vojska stvorila je moćnu obrambenu liniju koja će stvarati velike izazove ruskim vojnicima. Ipak, zbog manjeg broja artiljerije, Ukrajinci će morati promijeniti strategiju.

Pročitajte više