Marš povodom Dana pobjede u Moskvi: Simbolični kraj Hladnoga rata

NEDJELJNI marš povodom obilježavanja Dana pobjede u Moskvi mnogi su politički i povijesni analitičari protumačili kao simbolično okončanje Hladnoga rata i povijesni obrat u odnosima Rusije i Zapada. Prvi put su u počasnom maršu sudjelovale i NATO-ove postrojbe.

Čini se da je dolaskom Medvjedeva na vlast započela korjenita promjena i revizija povijesti te proces destaljinizacije ruskoga društva. Za Ruse je i samo obilježavanje početka Drugoga svjetskoga rata dvojbeno, kao i definiranje radi li se o svjetskom ili domovinskom ratu. Strogo gledano, rat je Ruse počeo tek 1941. godine, nakon što su ruske snage gotovo dvije godine bile saveznice Hitlerove vojske. Osim toga, mnogi ruski veterani Drugoga svjetskog rata ne smatraju saveznike pravim suborcima već tvrde da je ruska vojska sama pobijedila vojsku nacističke Njemačke. Premda u tome ima i istine, ipak je neosporan i doprinos savezničkih snaga, iako je nemjerljiv s ruskim.

U suvremenoj Rusiji se 9. svibanj obilježava kao najveći nacionalni praznik koji označava stanovitu renesansu; ponovno rođenje ruskoga naroda. Današnji način obilježavanja Dana pobjede se počeo obilježavati za Putinove vladavine s kojim se u Rusiju vratila i nostalgija i rehabilitacija Staljinova lika i djela. Putin je raspad SSSR-a nazvao "geopolitičkom katastrofom", a tijekom njegova vladavine se Rusija ponovo počela ponašati kao imperijalistička velesila iz vremena Hladnoga rata.

Medvjedev si namijenio ulogu trećeg ruskog reformatora

Medvjedev je u Rusiju unio značajne promjene. Novi je predsjednik u svojem programu jasno naznačio kritičku i nedvojbenu distancu prema povijesnim zbivanjima. Medvjedev je naglasio dvije povijesne osobe koje su odredile budućnost ruskoga naroda: Petra Velikoga i Staljina. Prvi je stvorio rusku državu i s europskim partnerima počeo razgovarati kao ravnopravan partner, drugi je od nje napravio velesilu koja u Europi nije imala ravnopravnog partnera. Prema Medvjedevu, Rusija se sada nalazi pred trećim razdobljem kad mora uhvatiti korak s modernim demokratskim društvima.

Medvjedev u ulozi trećega velikog Rusa vidi upravo sebe, ali mu na putu ponovo stoji Putin koji je najavio svoju kandidaturu na sljedećim izborima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.