Malta pristala primiti 90 migranata koje je spasila talijanska obalna straža

Foto: Epa

MALTA je danas pristala prihvatiti 90 migranata koje je spasila talijanska obalna straža čime je riješen spor s novom talijanskom vladom, a u vodama Libije danas je humanitarni brod Ocean Viking spasio ukupno 109 migranata. 

Talijanska obalna straža objavila je ranije da je migrante iz plovila koje je tonulo u vodama Libije spasila na dojavu malteškog koordinacijskog centra za spašavanje, no Malta je isprva odbila poslati svoj brod za prihvat, piše Reuters. 

Malta je isprva ustrajala na tome da migranti budu iskrcani u najbližu sigurnu luku, u ovom slučaju na otoku Lampedusi.

Sljedeći tjedan ministri unutarnjih poslova na Malti će razgovarati o novom mehanizmu za raspodjelu migranata. 

Tijekom vikenda Italija preuzela 82 migranta

U utorak je brod Ocean Viking, kojim upravljaju humanitarne organizacije SOS Mediterranee i Liječnici bez granica, objavio na Twitteru da je spasio 48 migranata iz drvenog plovila u libijskim vodama.

"Žene, vrlo mala djeca i novorođenče su među preživjelima i sada su sigurni na #Ocean Viking", napisali su, prenosi njemačka agencija dpa.

MSF je poslije na Twitteru objavio da je spašen još 61 migrant. 

Tijekom vikenda Italija je preuzela 82 migranta koje je spasio Ocean Viking i prevezla ih na Lampedusu. 

Službeni Rim sada ima novu koalicijsku vladu u kojoj više nije čelnik krajnje desne stranke Lige, bivši ministar unutarnjih poslova Matteo Slavini koji je provodio oštru antimigracijsku politike zatvorivši talijanske luke za prihvat. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.