Makedonija traži povlačenje srbijanskog obavještajca

Foto: 123rf

MAKEDONIJA traži povlačenje savjetnika iz veleposlanstva Srbije u Skoplju Gorana Živaljevića, koji se u noći kad su prije mjesec dana prosvjednici upali u Sobranje nalazio u makedonskom parlamentu, objavila je u petak Radio-televizija Srbije (RTS) prenoseći skopske medije.

Za sada nije poznato više detalja, a makedonski mediji, pozivajući se na svoja saznanja, tvrde da je službeno Skoplje zatražilo povlačenje Živaljevića, navodi RTS.

Ovoj vijesti iz Skoplja prethodio je sastanak u makedonskom Ministarstvu vanjskih poslova na koji je danas veleposlanica Srbije Dušanka Divjak Tomić pozvana kako bi objasnila nazočnost savjetnika u veleposlanstvu i pripadnika Sigurnosne obavještajne agencije (BIA) Gorana Živaljevića u Sobranju u trenutku upada demonstranata u parlament 27. travnja.

Veleposlanica Divjak Tomić je nakon sastanka izbjegla odgovoriti na pitanja novinara uz samo jedan komentar: "Sve je rečeno".

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić utvrdio je u četvrtak da pripadnik Sigurnosne obavještajne agencije (BIA) i savjetnik veleposlanstva Srbije u Skoplju Goran Živaljević nije svojom nazočnošću u Sobranju tijekom incidenata s demonstranima prekršio diplomatske protokole.

On je ocijenio da je Živaljević samo obavljao svoj posao, izvještavajući o situaciji u Makedoniji.

"On nije sudjelovao u kaznenom djelu, samo je izvještavao o situaciji u Makedoniji, jer Srbija mora znati kako se ta situacija može odraziti na nacionalne i državne interese", istaknuo je Dačić, dodavši da u Sobranju u noći kada su u njega upali demonstranti nije bilo građana Srbije.

Živaljević je ranije potvrdio da je spomenutog dana bio u Sobranju, ali zbog posla koji obavlja, odnosno da je promatrao sudjeluju li možda u nasilju srpski državljani, navijači ili ekstremisti.

Na upit očekuje li pogoršanje odnosa s Makedonijom, Dačić je odgovorio da mandatar za sastav nove makedonske vlade Zoran Zaev drži kako resorne službe to trebaju riješiti između sebe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.