Majka malene Madine 2017.: Našli smo je pored tračnica, ispod kape je sve bilo u krvi

Screenshot: N1

EUROPSKI sud za ljudska prava (ECHR) objavio je jučer da je istraga o smrti afganistanske djevojčice koja je poginula u naletu vlaka na hrvatsko-srpskoj granici bila neučinkovita i odredio je da Hrvatska njezinoj obitelji mora platiti 40.000 eura odštete i 16.700 eura sudskih troškova. 

Šestogodišnja afganistanska djevojčica Madina Hussini poginula je u studenom 2017. u naletu vlaka na hrvatsko-srpskoj granici. Ona je sa svojom majkom i obitelji bila u grupi migranata koji su s područja srpske općine Šid pokušavali ući na teritorij Hrvatske, krećući se uz željezničku prugu.

MUP Srbije izvijestio je da je Madina poginula neposredno nakon što su je hrvatski policajci na silu pokušali vratiti natrag u Srbiju.

Hrvatska policija je, pak, tvrdila da se sve dogodilo u Srbiji i da njihov postupak nije ni na kakav način utjecao na stradavanje djevojčice.

Majka: Izbacili su nas iz kombija i pokazali tračnice

Muslima, majka stradale djevojčice, je u prosincu 2017. godine za N1 govorila o nesreći. 

Tada je rekla da se sa šestero djece iz Šida u Europsku uniju uputila pješice. Izvan graničnog prijelaza je ušetala u Hrvatsku jer je čula da će tu dobiti azil. Ipak, kada ih je te noći spazila, policija im, uvjerava Muslima, nije ponudila utočište, već ih je strpala u bijeli kombi.

"Odvezli su nas, izbacili iz kombija i policajac nam je pokazao tračnice i rekao: 'Ovim putem idite nazad u Srbiju!' Trojica policajaca su stala iza nas, uperila su u nas svjetla da se ne bismo vratili!" rekla je Muslima.

Udaljili su se tek nekoliko koraka, kada je prugom naišao teretni vlak. U naletu vlaka ozlijeđena je i njena tada 8-godišnja kći. 

"Vlak joj je ozlijedio ruku, nogu i leđa. Dala sam joj vode", rekla je Muslima.

Tada je, kaže, shvatila da ne vidi dvije godine mlađu Madinu. Nju su pronašli pored tračnica, s licem u tlu.

"Kad sam joj podigla kapu, vidjela sam da je sva u krvi. Krv joj je išla na uši, oči, usta", kaže.

Brat Madine: Majka ih je molila da nas ne tjeraju po noći

Brat stradale Madine, tada 15-godišnjak, je rekao da su nakon nesreće policajci koji su ih poslali da hodaju prugom, po mraku prišli i pomogli im.

"Najviše me je zaboljelo to kako su se ponijeli prema nama. To što hrvatska policija nije imala sluha kada ih je majka zamolila da nas deportiraju ujutro, da nas ne tjeraju da se vraćamo po noći", kaže brat stradale Madine, Rašid.

Hrvatska policija je djevojčicu odvela u bolnicu u Hrvatskoj, dok njenoj majci nije dozvolila da ide s njom, nego ju je protjerala opet prema Šidu na srpskoj strani granice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.