Macronova stranka ide na izbore s pola kandidata iz civilnog društva

Foto: Hina

NOVOIZABRANI francuski predsjednik Emmanuel Macron ispunio je obećanje da će polovinu kandidata svoje stranke Republika u pokretu za lipanjske izbore predložiti iz civilnog društva.

Stranka koja dosad nije sudjelovala na izborima sve dok 7. svibnja nije dovela Macrona na predsjedničku dužnost, ispunila je i obećanje da će imati podjednak broj muških i ženskih kandidata.

Više od polovice kandidata iz civilnog društva


Glavni tajnik stranke Richard Ferrand objavio je na tiskovnoj konferenciji imena 214 muškaraca i isto toliko žena koji će biti na preliminarnoj listi 428 kandidata.

"52 posto kandidata dolazi iz civilnog društva, što znači da nikad nisu obnašali zastupnički mandat i da danas nemaju nikakvu političku funkciju", rekao je Richard Ferrand.

Ferrand koji je rekao da će se o preostalim kandidatima 577 izbornih jedinica u Francuskoj još razgovarati, dodao je da je stranka odlučna u nakani da osvoji većinu u parlamentu.

"Želimo imati većinu kako bismo proveli promjene i zato želimo da Republika u pokretu osvoji apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini", rekao je.

Podršku najavio i bivši premijer Valls

Macronov pokret je odlučio da bivšeg socijalističkog premijera Manuela Vallsa neće predložiti za francuske parlamentarne izbore, ali da u njegovoj izbornoj jedinici neće predložiti ni protukandidata, priopćila je stranka.

Valls koji želi zastupati predsjedničku većinu, ne ispunjava kriterije za kandidaturu jer je "već obnašao tri zastupnička mandata", ali "nećemo predložiti protukandidata" budući da "u trenutku kada zbijamo redove ocjenjujemo da bivšem premijeru ne treba zatvoriti vrata pred nosom", rekao je glavni tajnik pokreta.

Valls je u utorak najavio da će Macronovu stranku podržati na parlamentarnim izborima u lipnju čime je postao prvi visokopozicionirani prebjeg nakon predsjedničkih izbora u nedjelju.

Bivši premijer pripada desnom krilu francuskih socijalista koji su u krizi zbog ideoloških borbi i pada popularnosti.

No, Macron će vjerojatno biti oprezan i neće primati velik broj istaknutih članova socijalista u svoj pokret jer bi tako potvrdio tvrdnje konzervativnih protivnika da će Macronovo predsjedništvo zapravo biti produžetak nepopularnog predsjedništva Francoisa Hollandea.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.