Macola ne da medvjede: "Ja sam ih othranio na dudu, mentalno sam vezan za njih"

Foto: Prijatelji životinja

MEDVJEDI koji su smješteni u neprikladnoj nastambi iza restorana Macola u Korenici, bit će premješteni u sklonište udruge Velebit Kuterevo kada se osiguraju uvjeti za sigurno premještanje i daljnje držanje životinja, a postupak je već u tijeku, rekli su Hini iz Državnog inspektorata i Ministarstva poljoprivrede. 

Prijatelji životinja u utorak su podsjetili da se Zakonom o zaštiti životinja zabranjuje držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima, a ta odredba na snazi je od početka ove godine. Upozorili su da je stupanjem novog zakona na snagu prošao rok nakon kojega nijedan medvjed više ne smije biti u zatočeništvu privatnih osoba, ali da se unatoč tome, primjerice, dva medvjeda nalaze u neprikladnoj nastambi iza restorana Macola u Korenici.

"Medvjedi su na frekventnom mjestu, u prostoru ograđenom žicom, uz prašnjavu cestu, izloženi svim vremenskim uvjetima te patnji i stresu zbog neprirodnog okruženja, buke prometa i navale turista, dosade i nedostatka podražaja, što negativno utječe na kvalitetu njihova života i ugrožava njihovo zdravlje. Vidljivi su stereotipno ponašanje i apatija", rekla je Natalija Svrtan iz Prijatelja životinja. 

Poručili su da su se u više navrata obraćali institucijama te da su prije desetak dana od Veterinarske inspekcije zatražili hitno oduzimanje medvjeda i njihovo smještanje u utočište za medvjede jer njihov vlasnik Željko Orešković krši Zakon o zaštiti životinja.

Macola: Ja sam ih na dudu othranio

Orešković kaže kako je spreman ispuniti sve uvjete koji se od njega traže. Do sada je njegova nastamba za medvjede bila registrirana kao privatno utočište, a prije nekoliko mjeseci je, kaže, podnio zahtjev za otvaranje zoološkog vrta. 

"Neka mi kažu kakve uvjete hoće. Ako traže hotel s 5 zvjezdica, napravit ću im hotel s 5 zvjezdica. A kategorije", kaže Orešković za Dnevnik.hr.

"Ja sam te medvjede othranio na dudu i ja sam mentalno vezan za njih", kaže Macola.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.