Ma kakav protokol, Jelenić je trebao ustati i otići od Bandića

Foto: Index/Pixsell/Josip Regović

GLAVNI državni odvjetnik Dražen Jelenić i višestruki USKOK-ov optuženik, jedan pored drugog u svečanoj loži HNK - to je prizor koji je zgrozio hrvatsku javnost.

Podsjetimo, sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu održan svečani koncert povodom službenog početka šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja EU-om. U HNK-u se tako okupio cijeli niz bivših i aktualnih političara i državnih dužnosnika.

Za sve je, eto, kriv protokol

No uvjerljivo najviše pažnje javnosti privukao je prizor višestrukog USKOK-ovog optuženika i još uvijek aktualnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je u svečanoj loži HNK sjedio pored glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, čovjeka čiji je posao dokazati krivnju Milana Bandića u nizu ozbiljnih korupcijskih afera.

Ne treba ni spominjati da su se društvene mreže užarile od posprdnih komentara o hrvatskom pravosuđu i nedodirljivosti Milana Bandića.

Vrlo brzo su krenuli i prvi pokušaji objašnjenja takvog neobičnog rasporeda sjedenja u HNK-u pa se tako krivnja pokušala prebaciti na službu protokola. Jadni Jelenić, eto, jednostavno nije imao izbora negoli sjesti pored čovjeka čiju bi krivnju za ozbiljna korupcijska (ne)djela trebao dokazivati na sudu. Tako je čak i SDP-ovac Maras, čovjek poznatiji po najneduhovitijoj kampanji za europske izbore, danas pokušao amnestirati Jelenića ustvrdivši da se zbog protokola ni kriv ni dužan našao u Bandićevom društvu.

Što je Jelenić mogao napraviti? Mogao je ustati i otići!

Što je, pitaju se apologeti Jelenićevog druženja s USKOK-ovim optuženikom, glavni državni odvjetnik uopće mogao napraviti? 

Odgovor je, naravno, posve trivijalan - mogao je ustati i otići. Mogao je odbiti sjediti pored čovjeka koji je u Hrvatskoj postao sinonim za teški kriminal, korupciju i nepotizam. Mogao je pokazati malo hrabrosti, karakteristike koja bi u svakoj iole normalnoj državi morala krasiti glavnog državnog odvjetnika.

Da, situacija bi možda bila nelagodna, možda bi bilo okretanja uvaženih glava, možda bi bilo snobovskih komentara o tome kako je glavni državni odvjetnik nepristojan i neuglađen jer ne poštuje protokol, ali Jelenić bi time poslao izuzetno važnu poruku o netoleriranju korupcije.

Ovako je poslao potpuno pogrešnu poruku i to na dan kad je Hrvatska preuzela predsjedanje EU-om. Teško da je moglo početi poraznije.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.