Lula u Amazoniji želi organizirati summit o klimi

Foto: EPA

NOVOIZABRANI brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva rekao je u Šarm el-Šeiku da bi 2025. htio organizirati UN-ovu konferenciju o klimi "u Amazoniji".

"Razgovarat ću s UN-ovim glavnim tajnikom i zamoliti ga da se COP30 održi u Amazoniji", rekao je Lula koji dužnost službeno preuzima 1. siječnja, a ovo mu je prvo putovanje u inozemstvo nakon izborne pobjede krajem listopada. COP27 18. studenog završava u Egiptu.

Nulta stopa krčenja šuma

"U Amazoniji imamo dvije države koje mogu primiti ovakav međunarodni događaj, Amazonas i Paru", dodao je. "Brazil ne smije biti izoliran" na međunarodnoj pozornici, istaknuo je, dok se zemlja zatvorila u mandatu Jaira Bolsonara, predsjednika na odlasku s krajnje desnice.

Brazil je trebao biti domaćin COP-a 2019., ali je odluka promijenjena nakon Bolsonarova dolaska na vlast krajem 2018. Predsjednik na odlasku je promicao politike koje idu u korist agroindustriji i rudarskom sektoru koji uzrokuje sve veće krčenje šuma.

Luiz Inácio Lula da Silva je obećao da će se boriti za "nultu stopu krčenja šuma". U srijedu poslijepodne u Šarm el-Šeiku treba održati govor koji se pozorno iščekuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.