Lula smijenio načelnika glavnog stožera dva tjedna nakon napada u Braziliji

Foto: EPA

BRAZILSKI predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva smijenio je načelnika glavnog stožera oružanih snaga dva tjedna nakon napada na vladine zgrade u Braziliji, rekli su za AFP izvori u oružanim snagama. Julio Cesar de Arruda je privremeno obnašao tu dužnost od 30. prosinca, dva dana prije isteka mandata predsjednika Jaira Bolsonara, krajnjeg desničara, i početkom siječnja ga je potvrdila nova Lulina administracija.

Njegovu će dužnost preuzeti vojni zapovjednik jugoistoka Tomas Ribeiro Paiva, piše GloboNews. Tomas Ribeiro Paiva je u javnom nastupu u srijedu istaknuo da će vojska i dalje "biti jamac demokracije". "Ovo je narodna vlast, smjena vlasti. Ovo su izbori. Kada glasamo, moramo poštovati rezultat izbora", rekao je, pokazuje videosnimka koju je objavila informativna mreža G1.

Veza s oružanim snagama je jedan od Lulinih najvećih neposrednih izazova, misle analitičari koji ističu veliku prisutnost vojnika u prethodnoj administraciji. Ljevičarski predsjednik je pristupio "temeljitom preustroju" vojnog aparata u službi izvršne vlasti pošto je izrazio nepovjerenje u neke pripadnike zadužene za njegovu sigurnost.

Pedesettrojica su otpuštena ovog tjedna, među njima ih je trinaest bilo u Kabinetu za institucionalnu sigurnost (GSI), vladinoj instanci zaduženoj za pomoć predsjedniku države u njegovoj politici nacionalne sigurnosti i obrane. Više od 4000 pristaša bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara stvorilo je kaos u Braziliji 8. siječnja, zauzevši i poharavši predsjedničku palaču, Kongres i Vrhovni sud.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.