Credo banka: Šteta pola milijarde kuna, a osumnjičenike sud pustio na slobodu?!

UNATOČ šteti od čak pola milijarde kuna, sutkinja Ljiljana Stipišić odlučila je da nema osnove za određivanje istražnog zatvora osumnjičenicima u slučaju Credo banke. Tako su se vlasnici Boris Barač i Mirko Vuković, njihovi sinovi i članovi Kreditnog odbora Vibor Barač i Marko Vuković, te predsjednik i član Uprave Šime Luketin i Mato Mišić kasno sinoć odšetali sa suda na - slobodu!

Sve u papirima, ne mogu utjecati na svjedoke?!

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu tražilo je zatvor zbog opasnosti da bi osumnjičenici ostankom na slobodi mogli utjecati na svjedoke. No, taj argument sutkinja Stipišić nije prihvatila jer je HNB provodio gotovo pola godine mjere pojačanog nadzora u banci, dok je Državno odvjetništvo uključeno u slučaj prije tri tjedna, nakon što je objavljeno da je Credo banka likvidirana pa pretpostavlja da su osumnjičenici htjeli utjecati na svjedoke, već bi to napravili.

Osim toga, sve potrebno za istragu nalazi se u poslovnoj dokumentaciji koja je izuzeta iz banke. 

Državno odvjetništvo sputano novim ZKP-om

Državno odvjetništvo ovog puta bilo je "sputano" novim ZKP-om, jer nisu mogli tražiti zatvor zbog teških okolnosti djela, s obzirom na to da za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, za koje terete osumnjičenike, nije propisana kazna dugotrajnog zatvora.

Neodređivanjem istražnog zatvora tako je na trenutak sramote spašen i Šime Luketin, potpredsjednik Nadzornog odbora Hajduka. Mnogi su na splitskom sudu ukazali na potrebu da se slučaj izmjesti na neki drugi sud, jer je Šimina supruga Jadranka sutkinja Općinskog suda u Splitu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.