Lijevi intelektualci: Prevareni smo! Nikad nismo dali podršku SDP-u

Screenshot: Globus

PRIJE desetak dana grupa od 50 uglednih ljudi, intelektualaca, novinara, odvjetnika, kulturnjaka potpisala je žestoku kritiku SDP-a. Međutim, u manje od dva tjedna ta se kritika pretvorila u podršku Socijaldemokratskoj partiji. Odnosno, tako je predstavljena u tjedniku Globus i Jutarnjem listu pod naslovom: „Odustajemo od nove lijeve stranke: Sad je glavno spriječiti HDZ i zato dajemo potporu SDP-u“. No, istina je je drugačija.  Globus je pretjerao, a Jutarnji prenio, pa je ispalo da potpisnici podrzavaju SDP.

"Ne, nikada nisam dao potpis za podršku SDP-u. Nemam ništa posebno protiv njih, ali ni za njih. Neću povlačiti potpis jer iza pisma stojim", tvrdi odvjetnik Čedo Prodanović, jedan od potpisnika inicijative za novu hrvatsku ljevicu.

Teza o podršci potpisnika inicijativa proizašla je iz sastanaka Zorana Milanovića sa Zoranom Pusićem i Draganom Markovinom, dvojcem iz užeg jezgra inicijative.

"Daleko od toga da idealiziramo SDP, ali glavni cilj nas koji smo bliski ljevici i građanskom društvu treba biti zaustavljanje HDZ-a i Mosta, koji žele ponovno doći na vlast. (...) Zbog toga smo odlučili javno podržati Socijaldemokratsku partiju i Narodnu koaliciju, mada i na njih imamo dosta primjedbi. Bolje je imati kamenčić u cipeli, a tako bih opisao SDP, nego živjeti pod HDZ-om i rigidnim desničarima još četiri godine" navodno je za Globus izjavio Zoran Pusić, no on sada tvrdi da je objava Globusa "nategnuta". Globus je pismo titulirao "proglasom kojim je nekoliko desetaka javnih osoba podržalo koaliciju na čelu sa Zoranom Milanovićem."

"Globus je to nategnuo kao podršku SDP-u. Postojala je jaka tendencija da sami osnujemo stranku, ali je rok prekratak. Većina među nama ima velike zamjerke na SDP, bez obzira na ono što govore djela ne potvrđuju njihove riječi", rekao je za Index Zoran Pusić no i dodao: "Ne želim da nam se ponovi Vlada kakvu smo imali proteklih šest mjeseci. Pozdravljam umjerenije i pristojnije ljude koji su došli u HDZ-a ali oni koji su u drugom i trećem redu nisu se promijenili".

Zoran Pusić otvoreno je rekao da pošto njegova grupa nije osnovala stranku on sam ne vidi alternativu nego glasati za Narodnu koaliciju okupljenu oko SDP-a. Ali samo na ovim izborima.

"Ja nemam nikakvo pravo govoriti u ime drugih. Ne postoji među nama nikakva hijerarhija niti struktura", kaže Pusić. I njemu samome se javio dio potpisnika pisma razočaranih što su njihova imena upotrijebljena kao podrška SDP-u.

"Uvijek možemo ne izaći na izbore"

Posebno ih je povrijedilo što netko iz SDP-a prepotentno poručuje da i nemamo izbora nego glasati za njih. Uvijek možemo ne izaći na izbore“, zaključuje Pusić.

I drugi potpisnici pisma više vjeruju Pusiću kao dijelu svoje grupe nego Globusu i Jutarnjem koji su za račun SDP-a konstruirali priču o jednoglasnoj podršci SDP-u.


„Ako je to istina tražiti ću jasne odgovore zašto je moj potpis zlouporabljen. Dobronamjerno se nadam da je nesporazum u pitanju. Podrška SDP-u nije bila moj stav od početka pregovora to sam svima jasno i javno stavljao do znanja. Moram priznati da SDP i HDZ imaju bitnu vrijednosnu razliku ali način rada je isti“, napisao je veteran Zoran Erceg koji se istaknuo protivljenjem teroru šatoraša u Savskoj i Srbu.

Slično je napisao i Goran Borković s portala forum.tm.

„Nisam podržao nijednu političku stranku, kamoli koaliciju, niti me bilo tko o tome što pitao. Osjećam li se zbog toga prevareno? Prije bih rekao pomalo naguženo“, tvrdi Borković.

"Doista sam potpisala podršku obnovi socijaldemokratske politike, koja je u javnosti kasnije predstavljena kao inicijativa lijevih intelektualaca. Naknadno je ta ista inicijativa javno dala podršku SDP-u i Narodnoj koaliciji. S tim nemam nikakve veze", rekla je Nataša Škaričić.

Jednakog je stava i novinarka Jasna Babić.

Nikada nisam dala podršku SDP-u. O tome nije bilo ni riječi. Ako je istina da je dao podršku u moje ime onda Zoran Pusić više nikada neće dobiti potpis od mene ni za što. Ipak, oprezna sam jer Jutarnji list u posljednje vrijeme ima običaj podvaljivati“, rekla je za Index.

"Prijedlog sam potpisao, al nit je bilo rečeno da se radi o novoj lijevoj partiji, nit bih sada podržao SDP i njegovu koaliciju. SDP čak ni s umjerenim minimumom socijaldemokratskih načela nema puno veze, rekao je Srđan Dvornik.

Na koncu i sam Zoran Pusić koji će podržati SDP-ovu koaliciju najavljuje da će se u budućnosti suprotstaviti Milanovićevoj stranci.

„Bit ćemo im konkurencija kad osnujemo stranku“, zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.