Liječnik opisao kako izgleda proces hemodijalize

Screenshot: N1

DOKTOR Sanjin Rački iz Zavoda za nefrologiju i dijalizu KBC-a Rijeka bio je gost današnjeg Novog dana na N1 televiziji nakon jučerašnjeg slučaja u Čakovcu gdje je u bolnici preminuo muškarac nakon što je na hemodijalizi dobio krivo sredstvo.

"Postupak hemodijalize spada među najsloženije postupke u medicini koji zahtijevaju veliku stručnost. Naravno da su rizici liječenja nešto što uvijek prati postupak", kazao je doktor Sanjin Rački.

"Naravno da je covid pandemija jedan dodatan rizik koji se nadvio nad svima nama i postupcima dijalize. Činjenica je da smo mi već vrlo rano, od ožujka pa sve do sada, poduzeli potrebne mjere za sigurnost liječenja bolesnika, posebno ako su u samoizolaciji ili pozitivni", istaknuo je.

Opisao postupak

Što se tiče samog postupka hemodijalize, doktor Rački ističe kako se radi o vrlo standardiziranoj proceduri te kako je ovaj slučaj koji se dogodio tragedija i izuzetak.

"Sama procedura je standardizirana, ozbiljna. Njih provode visokodiferencirane medicinske sestre i tehničari koji, zaista moram reći, znaju svoj posao i zaista je ovaj slučaj jedan veliki izuzetak i iznimka", kaže, pa dodaje:

"Mogu reći da postupak obuhvaća od same pripreme monitora, ulaska bolesnika, pripreme potrebnih lijekova, materijala, uključivanje bolesnika, praćenje kroz dijalizu, isključivanje, taj postupak je vrlo standardiziran. Uložili smo jako puno u edukaciju medicinskih sestara i liječnika koji postupak nadziru i prate."

"Mi u Hrvatskoj imamo jako dobru medicinskih praksu provođenja dijalize, zaista se radi o izuzetku", još jednom je istaknuo.

Spremni su za pandemiju, kazao je, a program transplantacije organa koji je u Hrvatskoj jako razvijen odvija se bez poteškoća, istaknuo je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.