Liječnici mole MUP: Ne želimo prijavljivati promjene zdravstvenog stanja vozača

Foto: Pixsell/Matija Habljak

PREDSTAVNICI Hrvatske liječničke komore (HLK) zatražili su na sastanku s predstavnicima Ministarstva zdravstva i MUP-a da se iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izbriše obveza liječnika da MUP-u prijavljuju promjene zdravstvenog stanja vozača, izvijestio je danas HLK.

U slučaju prihvaćanja zahtjeva HLK-a u zakonu bi ostala jedino obveza za specijaliste medicine rada, koji su educirani i zakonom ovlašteni nakon pregleda izdavati liječničke potvrde za vozače, priopćeno je nakon sastanka koji je održan jučer.

"Takvim izmjenama zakona značajno bi se narušio odnos liječnika i pacijenta"

HLK ocjenjuje da bi se predloženim izmjenama i dopunama zakona značajno narušio odnos liječnik - pacijent, koji se temelji na povjerljivosti, te ističu da ne postoji slična praksa u većini država Europske unije. 

"Ako konačna verzija zakona bude sadržavala ne samo obvezu liječnika obiteljske medicine da prijavljuju promjenu zdravstvenog stanja nego i njihovu prekršajnu odgovornost, HLK će zatražiti preispitivanje ustavnosti navedenog zakona na Ustavnom sudu", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je na sastanku s predstavnicima Ministarstva zdravstva i MUP-a istaknuto i da će odredbe Zakona o sigurnosti prometa biti nemoguće primijeniti prije stupanja na snagu svih podzakonskih akata, tj. pravilnika koji detaljno razrađuju materiju iz zakona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.