Libanonski premijer vratio se u državu i odgodio ostavku kojom je šokirao vlast

Foto: Hina
 
SAAD al-Hariri u utorak se vratio u Beirut, prvi put nakon što je početkom studenoga svojom ostavkom na premijersku dužnost izazvao političku krizu u svojoj zemlji.
 
U zračnoj luci u Beirutu libanonskog premijera u ostavci po izlasku iz zrakoplova dočekali su pripadnici snaga sigurnosti, a njegov dolazak mogao se pratiti uživo.
 
"Saudijska Arabija prisilila je Haririja na ostavku"
 
Haririjeva iznenadna ostavka 4. studenoga usred službenog puta u Saudijskoj Arabiji bacila je Libanon u političku krizu i tu zemlju stavila na prvu crtu regionalnog suparništva između sunitske Saudijske Arabije i njezinih saveznika i bloka koji predvodi šijitski Iran.
 
U svom govoru prilikom podnošenja ostavke Hariri je rekao da sluti zavjeru čiji je cilj njegovo ubojstvo. Pritom je kritizirao Iran i njegovog libanonskog saveznika Hezbolaha. Libanonske vlasti optužile su Saudijsku Arabiju da je zatočila Saada i prisilila ga na ostavku, a predsjednik Michel Aoun odbio ju je prihvatiti dok se s njim ne susretne.
 
Porekao nagađanja o prisili Saudijske Arabije
 
Prilikom današnjeg sastanka Hariri je privremeno odgodio ostavku na zahtjev predsjednika Aouna "kako bi mogli nastaviti s konzultacijama", javlja BBC. Hariri je porekao nagađanja da ga je Saudijska Arabija prisilila na ostavku te izjavio:
 
"Danas sam objavio predsjedniku svoju ostavku, a on je zatražio da je privremeno odgodim zbog daljnjih razgovora o njenim uzrocima. Složio sam se sa zahtjevom u nadi da će on stvoriti ozbiljne temelje za dijalog."
 
Hariri je sunitski musliman, dugogodišnji saveznik Saudijske Arabije, dok je predsjednik Aoun kršćanin i saveznik Hezbolaha koji je dio Haririjeve vladajuće koalicije formirane prošle godine.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Libanon, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Libanon. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.