Libanon je bio sigurno utočište za više od milijun Sirijaca. Sad se sve promijenilo

Foto: EPA

Ministri vanjskih poslova članica Europske unije danas u Bruxellesu raspravljaju o problemima sirijskih izbjeglica. Milijuni Sirijaca još uvijek žive izvan zemlje, raseljeni zbog rata. Većina ih je u Libanonu, ali tamo se više ne osjećaju dobrodošlima.  

"Živimo u stalnom strahu i tjeskobi. Svake večeri kad se moj sin vrati kući, njegov najmlađi brat ga grli jer mu je laknulo što nije uhićen", govori Alia za BBC. Ova 43-godišnjakinja živi s troje od četvero djece u Libanonu.

Pobjegli su iz svog doma u Idlibu, u sjevernoj Siriji, godinu dana nakon što je izbio rat 2011. Procjenjuje se da u Libanonu živi 1.5 milijuna Sirijaca. Sam Libanon ima oko 5.5 milijuna stanovnika, što znači da je riječ o zemlji s najvećim udjelom izbjeglica na svijetu.

Banda Sirijaca ubila političara

Antiizbjeglički sentiment u zemlji nije novost, ali je značajno porastao u posljednjih nekoliko godina, nakon početka libanonske ekonomske krize 2019. U travnju je to neprijateljstvo eskaliralo kada je osoba iz velike kršćanske stranke oteta i ubijena, a policija je za slučaj okrivila bandu sastavljenu uglavnom od Sirijaca.

Rulje osvetnika tražile su odmazdu, a Sirijce su tukli i ponižavali na ulicama. Čak i prije toga, lokalne vlasti znale su izbacivati Sirijce iz skloništa, zatvarati tvrtke u kojima rade ili vršiti pritisak na Libanonce da im ne iznajmljuju kuće.

"Libanon je ponudio više nego što si može priuštiti sirijskim izbjeglicama. Možete ugostiti susjeda dan ili dva, ali ne zauvijek", kaže guverner Sjevernog Libanona Ramzi Nohra, koji je nadgledao deložacije Sirijaca. 

UNHCR: Većina Sirijaca nema legalan boravak

Nohra negira da je protiv izbjeglica i kaže da samo provodi zakon. "Pozdravljamo Sirijce koji imaju ispravne dokumente, a naše akcije su usmjerene samo protiv onih koji ilegalno borave u zemlji", objasnio je. Prema UN-ovoj agenciji za izbjeglice (UNHCR), 80% Sirijaca nema legalan boravak, što znači da bi mogli biti uhićeni i deportirani u bilo kojem trenutku.

Službeni stav Libanona je kako su veliki dijelovi Sirije postali sigurni za povratak izbjeglica i da agencije UN-a trebaju poticati taj povratak pružanjem pomoći unutar Sirije, umjesto da ih potiču da se drže podalje od svoje zemlje dajući im pomoć u Libanonu.

Zastupnici su vladi postavili jednogodišnji rok da osigura "protjerivanje Sirijaca koji su ilegalno ušli i borave u Libanonu". U mnogim dijelovima Libanona pojavili su se jumbo plakati sa slikom nečega što izgleda kao dijete izbjeglica s porukom: "Poništi štetu".

Cipar kao novo odredište

Neke su izbjeglice već odlučile potražiti život negdje drugdje. Cipar, koji je udaljen samo nekoliko stotina kilometara preko Sredozemnog mora, zabilježio je 27 puta veći broj sirijskih izbjeglica koje dolaze iz Libanona. 

Prije otprilike mjesec dana, Alia i njezina djeca bili su među 35 ljudi na brodu koji je putovao prema otoku, u nadi da će se pridružiti svom suprugu i četvrtom djetetu koji su krenuli na isto ilegalno putovanje prije godinu dana. Stigli su do ciparskih voda, ali je obalna straža prisilila njihov brod da se vrati.

Unatoč svim rizicima koje je ovo putovanje sa sobom nosilo, Alia kaže da se nije bojala krenuti na njega, smatrajući kako njezina djeca nemaju budućnost u Libanonu. "Što se moglo dogoditi? Mogli smo umrijeti. Mrtva sam u svakom slučaju, ovdje ili ondje", zaključila je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.