Led na Grenlandu se ubrzano topi i to je veliki problem za cijeli svijet

Topljenje leda na Grenlandu Screenshot: YouTube

EKSTREMNA vrućina koja je prošli tjedan zahvatila Europu donijela je i nove toplinske rekorde. U ovom se trenutku toplinski val koji je počeo u Sahari usmjerio prema Grenlandu, gdje se očekuju novi toplinski rekordi, javlja CNN

Lančana reakcija

Kada padaju toplinski rekordi na Grenlandu, to je svjetski problem. Grenland je dom druge najveće ledene ploče na svijetu, a kada se ona topi u velikim razmjerima, kao što se očekuje da će se dogoditi ove godine, dolazi do drugih posljedica. U pitanju je svojevrsna lančana reakcija koja se očituje u podizanju razine mora, ali i promjenama vremenskih prilika na svjetskoj razini. 

Približavanje toplinskom rekordu iz 2012. godine

Grenlandska se ledena ploča obično topi tijekom ljeta. Ove se godine počela topiti već u svibnju, a ovotjedni toplinski val samo će ubrzati taj proces. Golema grenlandska ledena ploča uzdiže se na 3000 metara nadmorske visine. Meteorolozi predviđaju da će temperatura ovog tjedna ondje biti malo ispod nule. To je vrlo toplo za područje Grenlanda, smatra Ruth Mottram, klimatologinja iz Danskog meteorološkog zavoda. 

"Godina 2019. bi se mogla približiti toplinskim rekordima iz 2012. godine", rekao je Jason Box, profesor glaciologije na Geološkom zavodu Danske i Grenlanda. Prema njemu, topljenje leda je 2012. godine bilo toliko brzo da se svake sekunde topilo 14.000 tona leda. 

Porast razine mora na globalnoj razini

Ono što se dogodi na Grenlandu ne ostaje samo na Grenlandu i osjetit će se širom svijeta. Prema riječima glaciologa Boxa, ove godine nas očekuje topljenje leda na sjevernom Atlantiku, što bi moglo utjecati na vremenske uvjete na sjeverozapadu Europe.

Kao rezultat toga mogli bismo imati jača olujna nevremena. Sve će to dovesti do globalnog porasta razine mora, a u tropskim područjima visina mora bi mogla porasti za dva milimetra ili više. 

Ekstremi postaju pravilo

"Samo u srpnju ledena ploča na Grenlandu izgubila je 150 milijardi tona leda", izjavila je glasnogovornica UN-ove Svjetske meteorološke organizacije Clare Nullis. "To je ekvivalent s količinom vode u 64 milijuna olimpijskih bazena", nadodala je u svom obraćanju novinarima u petak. 

Nullis upozorava da je, kada dođe do probijanja temperaturnog rekorda, to obično za djelić stupnja, no sada je to probijanje premašilo tu razinu za čak dva, tri, pa i četiri stupnja, što je apsolutno nevjerojatno. I nije samo vrućina rekordna. Prošle je godine Grenland doživio najhladniju godinu u nekoliko desetljeća. 

Sve intenzivniji toplinski valovi koji podižu temperaturu na Grenlandu nose čovjekov potpis, a to mišljenje iznose europski znanstvenici, uključujući i znanstvenike sveučilišta u Oxfordu. Istraživači smatraju da svijet vrlo vjerojatno u budućnosti čekaju sve ekstremniji toplinski valovi, zbog klimatskih promjena. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.