Marine Le Pen dan nakon izbora najavila da više neće biti šefica svoje stranke

Foto: FAH

KANDIDATKINJA Narodne fronte na predsjedničkim izborima, Marine Le Pen, najavila je kako će privremeno odstupiti s mjesta čelnice te stranke.

Njezina najava je stigla samo dan nakon što je na predsjedničkim izborima osigurala mjesto u drugom krugu glasanja. Protukandidat joj je predstavnik centra, Emmanuel Marcon, piše BBC.

"Odlučila sam napustiti vođenje Narodne fronte", izjavila je Le Pen za televiziju France 2 i dodala kako će tim postupkom biti "iznad stranačkih rasprava". Ujedno je najavila i izbornu pobjedu.

Vrijeme do drugog kruga izbora posvetit će okupljanju Francuza, rekla je Le Pen i napala na protukandidata Macrona kako će "uskoro rastjerati maglu koja okružuje njegov program" budući da, kako je dodala "ništa u Macronovom planu ni u njegovom ponašanju ne pokazuje ni najmanji dokaz ljubavi za Francusku".

Na čelu stranke od 2011. godine

Vodstvo stranke je preuzela od svojega oca u siječnju 2011. godine. Tada je stranci pomogla u dobivanju većine glasova na lokalnim izborima.

Jučer je osvojila 7,6 milijuna glasova, što je ujedno i najbolji rezultat na izborima za Narodnu frontu. To je i 2,8 milijuna glasova više nego je njezin otac osvojio na izborima 2002. godine.

Narodna fronta je desno orijentirana stranka, žele smanjiti imigraciju, slobodnu trgovinu i preispitati vezu s Europskom unijom te je staviti pod kontrolu.

Stranka desno orijentirana

U svojoj kampanji Le Pen je isticala kako će se izboriti za pregovore s Bruxellesom nakon čeka slijedi referendum, "automatsko" protjerivanje ilegalnih imigranata i smanjivanje legalnog useljavanja na 10 tisuća ljudi godišnje, zatvaranje džamija za koje postoji sumnja kako su okupljališta ekstremista, davanje prioriteta francuskim državljanima kad je u pitanju podjela socijalnih stanova te za promjenu u mirovinskom sustavu, gdje bi se u mirovinu odlazilo sa 60 godina starosti, a radni tjedan bi trajao 35 sati.

Ankete trenutno prednost daju njezinom protukandidatu, bivšem ministru gospodarstva, 39-godišnjem Emmanuelu Macronu. Drugi krug izbora je 7. svibnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.