Lauc: Slučaj iz Hong Konga ne dokazuje da netko može dvaput oboljeti od koronavirusa

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

ZNANSTVENIK prof. dr. sc. Gordan Lauc, član Znanstvenog savjeta vlade, na svojem je Facebooku komentirao mogućnosti da se osoba koja je već preboljela koronavirus ponovno zarazi njime.

>>Znanstvenici iz Hong Konga potvrdili prvi slučaj ponovne zaraze koronavirusom

Danas su, podsjetimo, znanstvenici iz Hong Konga potvrdili prvi slučaj ponovne zaraze koronavirusom kod osobe koja je već preboljela virus.

Tridesettrogodišnji pacijent, stanovnik Hong Konga, prvi put je na testu bio pozitivan 26. ožujka, nakon što je pokazivao simptome covida-19 poput kašlja, glavobolje, grlobolje i povišene tjelesne temperature.

Kada je ozdravio, dvaput je testiran i dvaput je bio negativan. Međutim, 15. kolovoza ponovno je bio pozitivan na testu.
Ovaj put međutim nije imao nikakve simptome: njegova je bolest otkrivena zbog testa na aerodromu u Hong Kongu kamo se vratio iz Španjolske preko Velike Britanije.

Lauc: Taj slučaj ne dokazuje da netko može oboljeti dvaput

Lauc se na sve osvrnuo na svom Facebooku i poručio da ovaj slučaj ne dokazuje da netko može oboljeti dva puta.

"Da ne moram stalno odgovarati na isto pitanje, kratki osvrt na današnju vijest:
Osoba u Hong Kongu je bila pozitivna na virus s vrlo blagim simptomima, nekoliko mjeseci kasnije ponovo joj je detektiran virus u nosu, a sekvenciranjem je potvrđeno da se radi o drugom soju virusa, dakle nedvojbeno se radi o ponovnoj infekciji. Ovaj puta nije imala nikakve simptome.

Taj slučaj ne dokazuje da netko može oboljeti dvaput. To samo potvrđuje da i blagi oblik bolesti potiče razvoj imuniteta i da se drugi puta organizam još lakše izbori s virusom (drugi puta nije bilo nikakvih simptoma). Virus u nosu potvrđen PCR testom ne znači da je netko bolestan. Još uvijek nije potpuno jasno može li takva osoba širiti virus u dovoljnim količinama da netko oboli nakon kontakta s njom. 

S druge strane osoba koja još nema simptome, a razvit će ih za 2-3 dana raspršuje veliku količinu virusa i može zaraziti druge", poručio je. 

Da ne moram stalno odgovarati na isto pitanje, kratki osvrt na današnju vijest: Osoba u Hong Kongu je bila pozitivna na...

Posted by Gordan Lauc on Monday, August 24, 2020
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.