Latvijski "grad duhova" na dražbi prodan za 3,1 milijun dolara



NA IZNIMNO bizarnoj dražbi Latvija je prodala napušteni grad iz sovjetskog doba sagrađen oko radarske stanice ruskom investitoru koji je ponudio čak 3,1 milijun dolara, javlja AP.

Grad, prije poznat kao Skrunda-1, bio je dom za oko 5.000 ljudi tijekom Hladnog rata, ali je napušten prije više od desetljeća, nakon što se ruska vojska povukla iz Latvije u jeku pada Sovjetskog saveza.

Predstavnik ruskog investitora pobijedio je na dražbi u glavnom latvijskom gradu Rigi, ponudivši 1,55 milijuna lata ili 3,1 milijun dolara, rekla je glasnogovornica državne agencije za privatizaciju, ali je odbila odati identitet investitora.

Dva velika radara koja su čekala američki nuklearni napad

Nije jasno što investitor namjerava napraviti s imanjem koje se prostire na 45 hektara, u kojemu se nalazi oko 70 zgrada u jako lošem stanju, a među njima su zgrade za stanovanje, škola, barake i klub za časnike.

Skrunda-1, grad na oko 150 kilometara udaljenosti od Rige, bila je tajno naselje nezabilježeno na sovjetskim kartama, jer su na njemu bila postavljena dva velika radara koji su tražila objekte u svemiru i promatrala nebo ne bi li spriječila mogući američki nuklearni napad.

Ruska je vojska razmontirala radare nakon pada Sovjetskog saveza i napuštanja Latvije. Dužnosnici latvijske agencije za privatizaciju pozdravili su prodaju "grada duhova", rekavši kako je postignuta za deset puta veća cijena od početne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.