Kurti: Od 1. rujna registarske tablice Kosova na sjeveru zemlje

Foto: EPA

KOSOVSKI premijer Albin Kurti poručio je da registarske tablice s oznakom KS više neće biti u upotrebi. Izjavio je to u prvom javnom obraćanju od povratka iz Bruxellesa gdje je imao sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Kurti kaže da srbijanska strana nije iznosila konstruktivne prijedloge u Bruxellesu za rješenje krize i da je četiri konkretna prijedloga dao specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, prenosi Al Jazeera.

Odluka o preregistraciji pomaknuta na 1. rujna

Premijer Kosova tvrdi da se govorilo o upravljanju krizom na sjeveru zemlje, gdje je većinski srpsko stanovništvo.

Podsjetio je da je kosovska vlada odluku o preregistraciji vozila na RKS tablice i izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata srbijanskim državljanima pomaknula za 1. rujna. Poručio je da se ta odluka neće odgađati.

"Nema potrebe da se registarske tablice s oznakom KS ponovno vrate u promet. Vlada je produkt državnosti i suvereniteta Kosova i ne može prihvatiti neutralan status ove zemlje. Jedna od opcija je bila da mi proizvedemo neutralne registarske tablice, bez oznake države. Duboko sam uvjeren da srbijanska strana bespotrebno dovodi do usijanja retoriku i djelovanje u sektoru sigurnosti", rekao je Kurti, prenosi Al Jazeera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.