Kuna oslabila prema euru, HNB najavio strukturnu operaciju

Foto: Pixsell

KUNA je na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđenoj u ponedjeljak, u odnosu na tečajnicu od petka, oslabila prema euru za blagih 0,01 posto.

Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od utorka, iznosi 7,567556 kuna, što je najviši tečaj zajedničke europske valute u posljednja dva tjedna.

Od ostalih važnijih inozemnih valuta, kuna je oslabila i prema švicarskom franku, za 0,09 posto, na 7,006996 kuna po srednjem tečaju.

Istodobno, hrvatska valuta ojačala je u odnosu na britansku funtu, za 0,11 posto, te američki dolar, za 0,12 posto

Od sutra će se tako primjenjivati srednji tečaj funte od 8,423370 kuna i dolara od 6,389898 kuna. 

HNB najavio strukturnu operaciju

HNB je za sutra, 17. studenoga najavio i strukturnu operaciju, kroz koju će bankama plasirati sredstva na rok od pet godina, uz fiksnu kamatnu stopu od 0,25 posto.

Središnja je banka, naime, najavila da će 17. studenoga održati strukturnu operaciju s namirom 20. studenoga ove godine i dospijećem 20. studenoga 2025. godine, uz fiksnu kamatnu stopu od 0,25 posto.

Kao financijsko osiguranje HNB će prihvaćati vrijednosne papire s Liste prihvatljivih vrijednosnih papira, objavljene na internetskoj stranici središnje banke, koji su preneseni u skup prihvatljive imovine kod Hrvatske narodne banke.

Najavljena strukturna operacija bila bi druga takva operacija u ovoj godini.

Naime, HNB je sredinom ožujka ove godine bankama kroz strukturnu operaciju plasirao 3,8 milijardi kuna dugoročne likvidnosti, što je do sada najveći iznos plasiran kroz takvu operaciju. I u ožujku su bankama ta sredstva plasirana na rok od pet godina i kamatnu stopu od 0,25 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.