Kriza u Tajlandu: Sukob u kojem nitko nije pobijedio



TAJLANDSKI premijer danas je obećao provesti nezavisnu istragu oko svih događaja vezanih za dva mjeseca prosvjeda "crvenokošuljaša" u središtu Bangkoka, istodobno pozivajući na pomirenje koje bi zaliječilo duboke rane zbog 83 smrti.

"Dragi građani, svi živimo u istoj kući. Sada je ta kuća oštećena. Moramo pomoći jedni drugima. Svakako možemo popraviti infrastrukturu i zgrade, ali najvažnije je zaliječiti emocionalne rane i vratiti jedinstvo tajlandskom narodu", rekao je Abhisit Vejjajiva u govoru na nacionalnoj televiziji.

Ogromni izazovi pred društvom

Abhisit je rekao da su vlasti uvele red u glavom gradu, nakon što su jučer vojnici pregazili zadnje uporište crvenokošuljaša, grupa prosvjednika vjerne svrgnutom premijeru Thaksinu Shinawatri, koji su dva mjeseca tražili ostavku sadašnje vlade. U zadnja dva mjeseca koliko su prosvjedi trajali, poginulo je 83 ljudi, a gotovo 2.000 je ranjeno.

Premijer je rekao da cijelom društvu predstoje "ogromni izazovi", koji se mogu razriješiti planom u pet točaka koji je predstavio ranije. Taj je plan temeljen na "principima sudjelovanja, demokracije i pravde", rekao je. Plan uključuje velike ekonomske i medijske reforme i namjerava premostiti velike ekonomske podjele u društvu. Ipak, nije se osvrnuo na pitanje raspisivanja novih izbora, što je bio ključni zahtjev crvenokošuljaša, na koji je ranije čak i pristao. Ako je suditi po izjavama ministra financija od danas, izbori bi mogli pričekati, dok se "političke strasti ne smire".



Nezavisna istraga

Abhisit je rekao da će vlada dopustiti da probleme riješe demokracija i vladavina prava, a istodobno će pokrenuti nezavisnu istragu oko svih događaja vezanih za krvave prosvjede.

Crvenokošuljaši su ušli u Bangkok u broju od oko 100.000 sredinom ožujka. Prosvjed je na početku bio iznimno miran, a brojni su se promatrači začudili činjenici da tako velik broj ljudi ne pravi nerede. U travnju se situacija promijenila. Počelo je dolaziti do manjih sukoba, a pred kraj travnja se cijela stvar počela pretvarati u krvoproliće.

Bez pobjednika

Najgore je bilo zadnjih nekoliko tjedana. Sukobi su se koncentrirali na središte grada, gdje su prosvjednici podigli barikade, a vojska ih pokušala istjerati. Danima se iznad glavnog grada izdizao gusti oblak dima. U nekoliko trenutaka se činilo kako će Abhisit popustiti, ali može se reći da su prosvjednici sami sebi iskopali rupu odlučivši se za taktiku "sve ili ništa". Nisu se, naime, zadovoljili Abhisitovim prijedlogom da raspiše prijevremene izbore, nego su tražili i kazneni progon premijera i njegovih pomoćnika. Na kraju nitko nije pobijedio. Prosvjednici su pretrpjeli strašne gubitke, a vlada je izgubila ogroman dio kredibiliteta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.