Kriza sve očitija: Polovica Britanaca želi van iz Europske unije

DA EUROPSKU uniju osim ekonomske definitivno potresa i politička kriza, pokazala je i najnovija anketa koju su u Velikoj Britaniji proveli Guardian i ICM.

Anketa je pokazala da čak 70 posto Britanaca smatra potrebnim održavanje referenduma na kojem bi se odlučivalo o ostanku Velike Britanije u EU. Više od toga, poklonike europske integracije zabrinut će činjenica da se čak 49 posto ispitanika izjasnilo kako bi na referendumu glasalo protiv ostanka VB u EU, a samo 40 posto bi se izjasnilo u korist ostanka.

Očito je kako jasna većina Britanaca smatra potrebnim novo izjašnjavanje o ostanku, te je podrška referendumu iskazana u svim klasama, oba spola pa čak i obje stranke. Konzervativci (71%) su neznano skloniji referendumu od laburista (66%).

Konzervativci i stariji građani predvode britanske euroskeptike

Međutim, razlike su primjetne u kategoriji samog izjašnjavanja o ostanku u EU. Tako bi, na primjer, samo 28 posto onih između 18 i 24 godine glasalo za napuštanje EU, dok bi čak 63 posto Britanaca starijih od 65 godina voljelo svoju zemlju vidjeti izvan EU.

Većina od 56 posto konzervativaca glasala bi za napuštanje EU, a samo njih 34 posto bi glasalo za ostanak. Situacija je drugačija kod laburista i liberala, gdje bi većina glasala za ostanka, iako bi se skoro 40 posto njih također odlučilo za napuštanje EU.

Međutim, premijer David Cameron nije sklon ideji o referendumu, te napominje kako pitanje EU nije primarni problem Velike Britanije u ovom trenutku. Takvo mišljenje temelji na predizbornim anketama koje su pokazale kako samo jedan posto birača pitanje europskih integracija smatra najvažnijim. Danas će se o temi referenduma raspravljati i u parlamentu, a pretpostavlja se kako bi Cameron mogao biti suočen s dosad najvećim političkim izazovom u svom mandatu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.