Krivolovci provalili u zoološki vrt, ubili nosoroga i odrezali mu rog

Foto: Facebook

KRIVOLOVCI su provalili u francuski zoološki vrt i ubili četverogodišnjeg nosoroga. Odrezali su mu rog.

Čuvari su pronašli mrtvog nosoroga, zvanog Vince, u afričkom odjelu zoološkog vrta u Thoiryju, zapadno od Pariza. Upucan je u glavu, a rog su mu odrezali motornom pilom.

Prvi u Europi

Krivolovci su pobjegli prije nego što su uspjeli odrezati drugi rog. Policija još ne zna je li ih spriječila oprema koja je zakazala ili su bili ometeni.

Nadležni organi su opisali ovaj slučaj kao prvi te vrste u Europi.

Krivolovci su silom probili ogradu na stražnjem ulazu u zoološki vrt, a zatim su provalili kroz dvoja zaključana vrata u građevinu u kojoj su se nalazila tri bijela nosoroga, javlja Guardian.

"Moguće je da nisu imali vremena oteti druge", izjavio je policijski glasnogovornik.

Direktor zoološkog vrta, Thierry Duguet, izjavio je kako je napad "nevjerojatan" te da je Vince bio jedna od najpopularnijih atrakcija u zoološkom.

"Šokantno je. Čin takvog ekstremnog nasilja se nikad prije nije dogodio u Europi", rekao je.

Barbarski čin


Vince, koji je rođen  u zoološkom vrtu u Arnhemu u Nizozemskoj, krajem 2012., stigao je u Thoiry u ožujku 2015. godine. Iz zoološkog su rekli kako pripada podvrsti bijelih nosoroga koja je ekstremno ugrožena.

"Vincea je jutros pronašao čuvar koji mu je bio vrlo privržen. Ovaj užasan čin se dogodio iako su na licu mjesta bile kamere i pet članova osoblja.", napisali su na Facebook stranici zoološkog vrta.

Na društvenim mrežama su komentatori pobjesnjeli, nazvavši ubojstvo nosoroga barbarskim činom.

Bivši direktor zoološkog vrta, Paul de la Panouse, izjavio je kako smatra da su ovo obavili profesionalci. Kaže akko nije lako popeti se preko ograda visokih 3.5 metara, provaliti kroz nekoliko zaključanih vrata i ubiti nosoroga koji teži nekoliko tona.

Afrodizijačka svojstva


Vrijednost nosorogovog roga se procjenjuje između 30,000 i 40,000 funta. Detektivi su izjavili kako postoji mreža preprodavača između Francuske i Azije.

Bijeli nosorog je ugrožena vrsta, a procjenjuje se da ih je ostala 21,000 u divljini, najviše u Južnoafričkoj Republici i Ugandi. Njihovi rogovi su traženi u Aziji, gdje ih cijene jer smatraju da imaju afrodizijačka svojstva. Prošle godine u Zimbabveu su vlasti najavile kako će ukloniti rogove mladim nosorozima, kako bi spriječili napade krivolovaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.