Krenula je prodaja borova, provjerili smo kakve su cijene

Foto: M.P.Š./Index

U ZAGREBU je prije dva dana počela prodaja borova, koja traje do Badnjaka, pa smo obišli nekoliko lokacija u gradu kako bismo provjerili cijene. Ujedno smo doznali da je Grad Zagreb drastično povećao cijene prodavačima, tako je prošle godine na Trgu Franje Tuđmana početna cijena za prodajna mjesta bila 2000 kuna, a ove godine je 4000 kuna, dok je na Kvatriću lani početna cijena bila 2000 kuna, a ove je 5000 kuna. To je rezultiralo i smanjenjem broja prodavača borova.

Razgovarali smo s Hrvojem, čiji roditelji uzgajaju borove u Pakracu i prodaju ih u Ilici posljednjih šest godina.

Najskuplje nordijske jele

"Od jučer prodajemo, zasad je prodaja krenula bolje nego lani iako nam je najveća navala na Badnjak i dan prije Badnjaka. Međutim, ove godine ima dosta malo prodavača pa je samim time i prodaja bolja. A manje ih je jer se ljudima vjerojatno ne isplati, pogotovo trgovcima. Njih je ove godine upola manje. Prije je tu bilo 9 prodavača, a sad ih je pet", rekao nam je Hrvoje te naveo kako se u prosjeku po prodajnom mjestu može prodati 220 borova.

Kod njega nordijska jela od 2,5 metara stoji 250 kuna, silver bor od 2 metra je 200 kuna, silver u tegli visine do 1,5 metara je 200 kuna, dok smreke koštaju do 100 kuna.

Alma i Ado Išek s prodajom na Trgu Franje Tuđmana krenuli su prije dva dana, a zasad im, kažu, ide slabo, najveću navalu očekuju tijekom vikenda.

"Ove godine su svi oprezniji"

"Lani je bilo baš puno prodavača. Ostalo je puno neprodanih borova pa su ove godine svi oprezniji. Uostalom, ima i manje prodavača jer su prodajna mjesta izrazito skupa. Lani se licitiralo od 2000 kn na dalje po mjestu, a ove godine su Tržnice Zagreb povećale početnu cijenu licitacije na 4000 kuna. U prosjeku se prodajno mjesto plaća od 5000 do 15.000 kuna plus PDV i to je cijena za 7 dana koliko traje prodaja", rekla nam je Alma.

Navodi kako su upravo zbog visoke cijene prodajnih mjesta mnogi preprodavači borova odustali od prodaje ove godine.

Najskuplji bor u Ilici 300 kuna

Kod njih se cijene kreću za nordijsku jelu od 2 do 3,2 metra od 200 do 300 kuna. Cijena silver bora od 1,6 metara do 2,2 metra kreće se od 100 do 180 kuna. Obična smreka od pola metra do 2,5 metara košta od 60 do 150 kuna.

Prodaju i borove i jele u teglama, a cijena je od 150 za silvere do 200 kuna za nordijske jele.

Razgovarali smo i s Leom, čije su cijene iste kao i kod Alme i Ade. On također prodaje na Trgu Franje Tuđmana, a upravo je ta prodajna lokacija najveća u Zagrebu, kako su nam rekli u Tržnicama Zagreb.

Kod Kvatrića ove godine manje prodavača, prodajna mjesta poskupjela

Obišli smo i prodajno mjesto kod Kvatrića i Heinzelove. Tamo je, pak, još skuplja lokacija. Njima su cijenu s lanjskih 2000 kuna povećali na 5000 kuna, kao početnu cijenu na licitaciji.

"Danas nam dosta dobro ide prodaja, a krenuli smo prekjučer. Sutra očekujemo najveću navalu, dok nam na Badnjak promet već dosta oslabi. Ove godine ima manje prodavača. Lani nas je bilo 8, sad nas je 6 jer su poskupjela prodajna mjesta na 5000 kuna. Pretpostavljam da će za 2 do 3 godine ugasiti ovu lokaciju", rekao je za Index Krunoslav Pupovčić, koji uzgaja borove u Pokupskom. Uzgojem se bavi 7 godina, dok mu se tata time bavi već 35 godina i stalno prodaju na Kvatriću.

Navodi i kako su prije 7 godina prodajno mjesto mogli dobiti već za 1500 kuna.

Kod njega se cijene borova kreću od 250 do 500 kuna za nordijsku jelu visine od 2 do 2,5 metara, silver borovi se prodaju od 150 do 300 kuna za visinu od 1,5 do 2,5 metara, a smreke ne prodaju. Borove u teglama visine 1,5 metara prodaju po 250 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.