Kraken, novi soj korone, stigao je u Hrvatsku

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U HRVATSKOJ se pojavio novi soj koronavirusa kraken. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) potvrdio je da je varijanta covida-19 kraken stigla u Hrvatsku, u uzrocima prikupljenim kroz prvu polovicu siječnja zabilježeno je 12 slučajeva, a riječ je o podvarijanti BA.5 koronavirusa.

"Za sada je riječ o blažoj kliničkoj slici nego li kod omikrona, odnosno BA.4 i BA.5 koronavirusa",  rekla je epidemiologinja Dijana Mayer.

HZJZ: Zarazniji je ali nije opasniji

Iz HZJZ-a poručuju da su mjere opreza i dalje važne, posebno održavanje higijene i pranja ruku, a starijim i rizičnim skupinama savjetuje se izbjegavanje velikih okupljanja u zatvorenim i javnim prostorima. Pozivaju i ljude koji se još nisu cijepili da se dođu cijepiti.

Neke varijante covida-19 brže se šire i zaraznije su, a varijante kerber i kraken nešto su zaraznije jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Kliničke slike dosad potvrđuju da oni ne uzrokuju teži oblik bolesti.

Sadašnje širenje respiratornih infekcija i covida-19 je očekivano budući da više nisu na snazi mjere protiv covida te su česta veća okupljanja na javnim i u zatvorenim prostorima.

Capak: Nismo izolirani od ostatka svijeta

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u prošli četvrtak da je u Hrvatskoj vjerojatno već prisutna varijanta koronavirusa kraken iako dosad nije bila mikrobiološki potvrđena.   

"Sada ga vrlo vjerojatno ima već i kod nas jer nismo izolirani od ostatka svijeta. Svi dosadašnji sojevi brzo su se proširili te se može očekivati da će se širiti i kraken", rekao je tada Capak. 

Novi sojevi kraken i kerber podvarijante su BA.5 koronavirusa, a dosad je poznato oko 75 varijanti tog virusa. "Neke varijante brže se šire te su zaraznije, a kerber i kraken očito su nešto zarazniji jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Zasad nema nikakvih kliničkih dokaza da uzrokuju težu bolest", rekao je Capak. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.