POGLEDAJTE DOKUMENT Konzum traži izuzeće suca Kolakušića, kažu da je pristran

Foto: FAH/Trgovački sud u Zagrebu

KONZUM je zatražio izuzeće suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića u stečajnom postupku pokrenutom temeljem prijedloga tvrtke Ovum.

Kako navode, postoje okolnosti koje dovode u sumnju nepristranost suca Kolakušića.

Rješenje o izuzeću

Konzum je zahtjev za izuzećem Kolakušića podnio Trgovačkom sudu, zahtijevajući od predsjednice suda Nade Nekić Plevko da, bez odgode, donese rješenje o njegovom izuzeću.

U podnesku, kojeg je potpisao direktor Teo Vujčić, podsjećaju da je Trgovački sud 10. travnja donio rješenje o otvaranju postupka izvanredne uprave nad društvom Agrokor te Konzumom "kao povezanim i ovisnim društvom Agrokora" i navodi da zakon propisuje da se stečajni postupci u takvim slučajevima obustavljaju nakon otvaranja postupka izvanredne uprave.

"Obvezan obustaviti daljnje postupanje"

S obzirom na to da je Rješenjem nad Agrokorom postupak izvanredne uprave otvoren, sudac Mislav Kolakušić je "bio obvezan obustaviti daljnje postupanje u stečajnom postupku" nad Agrokorom, kao i sam stečajni postupak, navodi Konzum u podnesku.

Konzum u svojem zahtjevu podsjeća da je Kolakušić u razdoblju pripreme Zakona i nakon njegove objave u Narodnim novinama, a posebno nakon podnošenja prijedloga za otvaranje postupka izvanredne uprave u više navrata oštro, subjektivno i pristrano javno istupao osporavajući osnovanost i primjenjivost Zakona, a posebno okolnosti vezane uz ulogu suda.


Navode kako je Kolakušić, između ostalog, zakonodavni okvir prihvaćen od Sabora, "pogrešno interpretirao i predstavio javnosti kao 'krađu'", što, po Konzumu, pokazuje subjektivan i pristran odnos.

Sudovi na razini fikusa


Nabrojali su i Kolakušićeve istupe u medijima, između ostalog i članka objavljen na Indexu: Kolakušić: Protuustavni "Lex Todorić" svodi sudove na razinu fikusa".

Konzum u podnesku zaključuje da je "sudac Kolakušić dokazao kako Zakon ne tumači, a niti primjenjuje, sukladno svrsi i cilju Zakona, već pristrano prema vlastitom razumijevanju okolnosti povezanih s Agrokorom i osobno gospodinom Ivicom Todorićem".

Iz toga, misle u Konzumu, postupanje Kolakušića "jasno i nesporno potvrđuje pristranost suca Kolakušića... a što može dovesti do znatne štete za Agrokor i društvo Predlagatelja".

 

Konzum traži izuzeće suca Kolakušića by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.