Konstruktor, propali splitski građevinski div, odlazi u stečaj sa 108 milijuna kuna duga

Foto: Arhiva Index

KONSTRUKTOR INŽENJERING je pred stečajem. Odluku bi ovih dana trebao objaviti sudac Trgovačkog suda u Splitu Jozo Ćaleta. Konstruktor odlazi u stečaj s računom blokiranim više od 670 dana i dugom od 108 milijuna kuna.

FINA je zatražila stečaj prije godinu i pol dana kada su obaveze bile 60 milijuna kuna, a račun u blokadi 120 dana. U tom trenutku Konstruktor je imao tek nešto više od 300 radnika ili desetinu onoga čime je raspolagao u zlatnim danima kada su se po Hrvatskoj gradile autoceste.

Godinu i pol kasnije, radnika je upola manje dok su se dugovi gotovo pa udvostručili. Direktor Konstruktora Željko Žderić činio je sve da odluku o stečaju prolongira što je moguće dulje, spominjao je nekakve strateške partnere koji bi revitalizirali tvrtku. Nije ih dočekao.

U predstečajnu s gotovo dvije milijarde kuna duga  

Koncem 2015. godine Trgovački sud u Splitu po drugi put je odobrio predstečajnu nagodbu za Konstruktor inženjering. Društvo je u nagodbi završilo s gotovo dvije milijarde kuna duga. Zamrla poslovna aktivnost i sve češći prosvjedi radnika, koji su se bunili da im Žderić duguje plaće za čitav niz odrađenih mjeseci, dali su naslutiti da od cijele priče s reprogramom i otpisom dugova na kraju neće biti ništa. 

Sudac Ćaleta bi rješenje o stečaju trebao donijeti najkasnije u ponedjeljak. Tada će se znati i tko će biti stečajni upravitelj Konstruktora, tvrtke čija je privatizacija iz 90-ih sve donedavno bila predmet postupka Državnog odvjetništva. Nakon dva suđenja, Žderić i ostali pravomoćno su oslobođeni. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.