Konačna presuda: Mladić kriv zbog bećarca policajki

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

VISOKI prekršajni sud Republike Hrvatske donio je pravomoćnu presudu u slučaju uvredljivog bećarca koji je Branimir Čolaković otpjevao pred policajkom Marijom Iličić na manifestaciji ‘Ljeto valpovačko’ 2015. godine. Čolaković je bio u povorci folkloraša kao član KUD-a iz Valpova, a policajka Iličić u osiguravanju te povorke. Zapjevao joj je: ‘A joj, mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se nag…’

Prvostupanjskom presudom Čolaković je bio kažnjen s ukupno dvije tisuće kuna novčane kazne i to zbog vrijeđanja policijske službenice što je kažnjivo po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, ali i vrijeđanja Marije Iličić kao žene što sankcionira Zakon o ravnopravnosti spolova. Ta presuda bila je donesena nakon ponovljenog postupka jer je u prvom bio oslobođen krivnje, no Visoki prekršajni sud vratio je slučaj na ponovno suđenje.

Na osuđujuću presudu Čolaković se žalio objašnjavajući kako je bećarac dio kulturnog identiteta Slavonije, Baranje i Srijema.

Visoki prekršajni sud kaže da je kriv

Međutim, Visoki prekršajni sud ipak nije prihvatio taj stav. Oslobodio je, doduše, Čolakovića krivnje za vrijeđanje policijske službenice, jer u ponovljenom postupku nije utvrđeno da joj je stihove bećarca uputio baš vezano za njezino policijsko postupanje, piše Telegram.

No kao ženu ju je, kaže sud, nepobitno uvrijedio. To je potvrdila i ona sama u svom iskazu na sudu. Izjavila je da ju je taj Čolakovićev potez zaprepastio te se osjećala nelagodno. Folkloraš se branio tvrdeći kako ima ustavno pravo slobode govora i umjetničkog stvaralaštva. U pravomoćnoj presudi napominje se kako ta sloboda ipak ima granice.

“Okrivljenik je u konkretnom slučaju postupio suprotno općeprihvaćenom i notornom tumačenju granice prava na slobodu govora i umjetničkog stvaralaštva, jer sloboda izražavanja prestaje tamo gdje poruka povrjeđuje druga načela i temeljna ljudska prava kao što su zaštita ljudskog dostojanstva i načelo nediskriminacije. Pjevajući ovu pjesmu okrivljeni je policijskoj službenici povrijedio dostojanstvo i to na temelju razlike u spolu”, zaključuje sud koji je Čolakovića kaznio s 1.500 kuna novčane kazne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.