Komisija zadovoljna: Od 15. lipnja 2017. ukidamo naknade za roaming u EU-u

Foto: 123rf

KAO ŠTO je predsjednik Juncker najavio u svom govoru o stanju u Uniji, članovi Kolegija povjerenika danas su raspravljali o revidiranom nacrtu pravila potrebnih za izbjegavanje zlouporaba nakon ukidanja naknada za roaming u lipnju 2017. godine, javlja Predstavništvo Europske komisije u Zagrebz.

Raspravljali su o novom pristupu načelu „pravedne uporabe“ i složili se da za potrošače ne smije biti ograničenja glede vremena ili količine pri korištenju mobilnih uređaja u inozemstvu unutar EU-a. Novim se pristupom istodobno operaterima pruža solidan mehanizam zaštite od mogućih zlouporaba.

Andrus Ansip, potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište, izjavio je: „Parlament i Vijeće složili su se s našim prijedlogom ukidanja naknada za roaming putnicima u EU-u. Zajedno moramo zajamčiti niske cijene korisnicima u čitavoj Europi kako bismo im omogućili potpuno iskorištavanje dostupnih mobilnih usluga. Europski potrošači ne bi pristali ni na što drugo.“

Günther H. Oettinger, povjerenik za digitalno gospodarstvo i društvo, izjavio je: „Djelovanje Komisije u području cijena u roamingu donijelo je rezultate europskim potrošačima. Današnjim nacrtom pravila jamči se da ćemo od 15. lipnja 2017. moći ukinuti naknade za roaming svima koji povremeno putuju unutar EU-a, a istodobno operaterima zajamčiti sredstva zaštite od zlouporabe pravila.“

Kolegij povjerenika donijet će konačni prijedlog do 15. prosinca 2016., kao što je predviđeno Uredbom o ukidanju naknada za roaming, nakon zaprimanja povratnih informacija od Tijela europskih regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC), država članica i svih zainteresiranih strana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.