Kolinda probala objasniti tko su marginalci, tvrdi da se radi i o ljevičarima

Foto: Patrik Maček/ Pixsell

VUČIĆ je otišao, ali o njegovom posjetu će se još dugo pričati. A posebno će se još pričati o Kolindinoj izjavi o političkim marginalcima koja je desnicu podigla na noge. Kolinda je očito svjesna da joj je to prouzročilo štetu pa ju je odmah nakon odlaska gosta iz Srbije krenula sanirati koliko je to moguće. Danas je pokušala pojasniti na koga je mislila, a u cijelu je priču iz nekog razloga ubacila - ekstremne ljevičare.

No, na to ćemo se vratiti, podsjetimo kako je do ove situacije uopće došlo.

"Demokratsko je pravo prosvjedovati, ali ono što apsolutno ne mogu podržati je bilo kakvo vrijeđanje i govor mržnje", rekla je predsjednica na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

"Ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra diktiraju politiku. Politiku, međudržavne odnose trebamo diktirati mi, državnici i ogromna većina naših građana koja podržava posjet predsjednika Vučića Hrvatskoj", istaknula je Kolinda tada, čisto da još jednom ponovimo.

Ova Kolindina izjava šokirala je dio ratnih veterana koji su prosvjedovali. Javio se Željko Sačić koji joj je poručio da neće još dugo vladati, a Josip Đakić poručio joj je kako će veterani dobro razmisliti hoće li je i dalje podržavati.

Nakon što su se oporavili od početnog šoka, neki desni mediji krenuli su tražiti načine kako dokazati i pokazati da Kolinda nije mislila baš na ratne veterane i udovice pa su tako pronašli prosvjed A-HSP-a od istog dana za koji praktički nitko nije ni znao.

Kolinda u priču nekako ubacila - ljevičare


Naposljetku se oglasila i sama Kolinda koja je probala objasniti svoje riječi. Probala. Kolinda je naglasila kako nije mislila na veterane i udovice već na "one pojedince s krajnje ljevice i desnice koji svojim istupima i ponašanjem čine nemjerljivu štetu Republici Hrvatskoj".

Na koje pojedince je točno mislila predsjednica, nije poznato. Evo cijelog njenog priopćenja u nastavku.

"Želim vrlo jasno i nedvosmisleno odbaciti zlonamjerna tumačenja moje izjave o prosvjedu povodom dolaska predsjednika Vučića u službeni posjet Republici Hrvatskoj. Ni na koji način nisam dovela u pitanje pravo na prosvjed. Imam puno razumijevanje za udovice poginulih i umrlih hrvatskih branitelja te za braniteljske udruge koje su iskoristile svoje demokratsko pravo i izrazile svoj stav o dolasku predsjednika Vučića.

Kada sam govorila o pojedincima s rubova političkog spektra, kojima ne smijemo dopustiti da diktiraju državnu politiku, mislila sam na one pojedince s krajnje ljevice i desnice koji svojim istupima i ponašanjem čine nemjerljivu štetu Republici Hrvatskoj. To nisu niti udovice hrvatskih branitelja niti hrvatski branitelji. Kao što sam se s predstavnicima 25 braniteljskih udruga sastala uoči posjeta tako ću se s njima sastati i ovih dana kako bi ih upoznala s rezultatima razgovora, s posebnim naglaskom na otkrivanje sudbina naših nestalih branitelja i civila.

Rezultati ovog posjeta tek će se vidjeti. Moja savjest je mirna. Sve što činim, činim u interesu hrvatskog naroda i države, a naš najveći interes je mir i stabilnost u ovom dijelu Europe", kazala je predsjednica.

Dakle, i dalje ne znamo na koga je Kolinda točno mislila. Iako je prosvjed dijela veterana na Trgu bana Jelačića i ispred Kamenitih vrata bio jedini relevantni prosvjed tog dana koji su mediji prenosili, Kolinda sada tvrdi da na organizatore tog prosvjeda nije mislila. Zanimljivo je kako je Kolinda u cijelu priču nekako uplela ljevičare, koje također ne imenuje. Na koga je od ljevičara mislila, još je teže pogoditi s obzirom na to da nikakvi prosvjedi s te strane političkog spektra zadnjih dana nisu organizirani.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.