Kolaps KBC-a Split: Zatvorene dvije operacijske dvorane, uvodi se smjenski rad kirurga!

DVIJE operacijske dvorane u splitskom KBC-u od jučer ne rade! Pacijente već zakazane za operaciju, vratili su kućama.

Splitski kirurzi u smjenama, kao rudari u rudniku

Što se točno dogodilo Indexu je opisao Vedran Radonić, predstojnik Kirurgije.

"Počelo se rušiti i dimiti iz ventilacijskog sustava, kao kad Indiana Jones traži Sveti gral. Nije bilo druge, dvorane smo morali zatvoriti i sada ćemo organizirati smjenski rad. Kao rudari u rudniku", bio je Radonić i u ovoj vrlo teškoj situaciji vrlo slikovit. 

Kaže da je osnovni problem dotrajalost dvorana i ventilacijskog sustava. "Da smo u Americi, sve bi se to lijepo srušilo macom i napravilo iz temelja. Nije ovo ništa novo. U našoj bolnici zbog dotrajalosti stalno nešto ispada van pogona", kaže nam Radonić.

U dvoranama na Ginekologiji golubi svili gnijezda

"Problem je kronični nedostatak sredstava. Nema novca. Svojedobno je bio odobren plan za izgradnju pet supermodernih dvorana, no onda je sveden na to da se napravi traumatološka dvorana i nabavi CT. Sad smo ostali na tri dvorane. Postojale su dvorane na Ginekologiji, ali tamo su golubovi svinuli svoja gnijezda, dok su na Križinama u naše dvorane uselili ortopedi, jer su njihove bile iz doba austro-ugarske", pojašnjava Radonić. Konstatirao je kako trenutno imaju manje operacijskih dvorana, nego njihove kolege s Klinike za uho, grlo, nos.

Marasović: Nema senzacije, dvorane će za par dana biti opet u funkciji

"Nema razloga za brigu. Ovdje nema nikakve senzacije. Na kirurškom bloku došlo je do problema s ventilacijom, što će biti popravljenu u roku od tri do četiri dana, no da bi to napravili, dvorane smo morali zatvoriti. Odobrio sam smjenski rad kirurzima, kako bi se riješio ovaj problem. Ipak, neke su se operacije morale otkazati", izjavio je za Index šef splitske bolnice Dujomir Marasović. 

Pitali smo ga i za traumatološku dvoranu koja još nije proradila. "Hoće. Čim se nađe par milijuna. Napravili smo sve infrastrukturne radove, ima odličan lift koji omogućava prijevoz pacijenta s pratnjom i svom aparaturom. Još samo treba naći sredstva za izvesti dvoranu. Ta politraumatološka dvorana bit će najveća u državi. Nabavili smo i CT za nju. To će značajno dignuti standard usluge, jer ćemo u isto vrijeme moći izvoditi tri operacije, jednu na ruci, drugu na nozi, a treću na mozgu ili crijevima...", bio je kao i obično do u detalj precizan ravnatelj splitskog KBC-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.