U Kini zbog prirodnih katastrofa šteta od 10 milijardi dolara

Foto: EPA

Kineski poljoprivredni sektor mora poboljšati svoje kapacitete za prevenciju i ublažavanje katastrofa, poručio je potpredsjednik vlade Liu Guozhong i najavio veću financijsku potporu za obnovu proizvodnje nakon velikih poplava. Liu je pozvao na pojačano praćenje kišnih uvjeta kako bi se pružila rana upozorenja i poboljšali obrambeni kapaciteti od poplava i suša. Najavio je pritom velike projekte za očuvanja vode u sjeveroistočnim provincijama Kine.

Na području osam rijeka u pokrajinama Liaoning, Jilin, Heilongjiang i u regijama Unutrašnje Mongolije i Xinjianga nedavno je došlo do razornih poplava koje su bile iznad razine upozorenja. Ekstremne kiše preplavile su ogromna područja poput Sečuanskog bazena, Žute rijeke, rijeke Huai i dijelova Sjeverne kineske ravnice, gdje su zabilježene rekorde padaline. 

328 ljudi poginulo u prirodnim katastrofama

Zbog toga je Kina prošloga mjeseca pretrpjela 76.9 milijardi juana (oko 10 milijardi dolara) ekonomskih gubitaka od prirodnih katastrofa, a 88 posto tih gubitaka uzrokovano je obilnim kišama i poplavama. To je najveći gubitak u srpnju od 2021. godine.

Prirodne katastrofe tijekom srpnja pogodile su gotovo 26.4 milijuna stanovnika širom Kine, a 328 ih je poginulo ili se vode kao nestali. Više od milijun stanovnika je preseljeno, 12.000 kuća je srušeno, a 157.000 ih je oštećeno. Pogođeno je također oko 2.42 milijuna hektara površine pod usjevima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.