Kina napala zapadne saveznike zbog nuklearnih podmornica: "Krenuli ste opasnim putem"

Foto: EPA

KINA je optužila Britaniju, SAD i Australiju da paktom o podmornicama "kreću opasnim putem". Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države, Australija i Velika Britanija otkrile su pojedinosti plana da se Australiji početkom idućeg desetljeća osiguraju podmornice na nuklearni pogon kako bi se suprotstavili kineskim ambicijama u indopacifičkom području, piše Sky News. 

Obraćajući se na ceremoniji u američkoj pomorskoj bazi u San Diegu, u pratnji australskog premijera Anthonyja Albanesea i britanskog premijera Rishija Sunaka, američki predsjednik Joe Biden nazvao je sporazum u okviru partnerstva AUKUS 2021. dijelom zajedničke predanosti slobodnom i otvorenom Indopacifiku s dva "najpostojanija i najsposobnija saveznika" Amerike. 

Što stoji u sporazumu AUKUS? 

Sunak je istaknuo da je riječ o "moćnom partnerstvu". "To znači da će prvi put tri flote podmornica surađivati preko Atlantika i Pacifika održavajući naše oceane slobodnima u narednim desetljećima", dodao je. Prema sporazumu, SAD će prodati Australiji tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virginia početkom 2030-ih uz mogućnost da Australija kupi još dvije ako to bude potrebno, stoji u zajedničkom priopćenju. 

Rečeno je da će projekt kulminirati britanskom i australskom proizvodnjom nove klase podmornica SSN-AUKUS - "trilateralno razvijenog" plovila temeljenog na britanskom dizajnu sljedeće generacije koje bi se proizvodilo u Velikoj Britaniji i Australiji uz najnaprednije američke tehnologije. 

Velika Britanija će dobiti svoju prvu podmornicu SSN-AUKUS u kasnim 2030-ima, a Australija će dobiti tu podmornicu u ranim 2040-ima. BAE Systems i Rolls-Royce proizvodit će podmornice.

"Sporazum AUKUS, koji potvrđujemo ovdje u San Diegu, predstavlja najveće pojedinačno ulaganje u australske obrambene kapacitete u našoj povijesti, jačanje australske nacionalne sigurnosti i stabilnosti u našoj regiji", rekao je Albanese na ceremoniji. 

Reakcija Kine  

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su ove tri države zanemarile zabrinutost međunarodne zajednice. Glasnogovornik Wang Wenbin je na konferenciji za novinare dodao da Kina i SAD održavaju potrebnu komunikaciju: "Vjerujemo da je vrijednost i značaj komunikacije poboljšanje razumijevanja i upravljanje razlikama." 

Britanija, SAD i Australija inzistiraju na tome da pakt ne povećava rizik od širenja nuklearnog oružja. Brodovi će nositi konvencionalno oružje, a nuklearni reaktori bit će zapečaćeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.