Nova odluka Kine oko čipova, uvode strože kontrole

KINA će uvesti dozvole za izvoz skupine proizvoda od metala koji se koriste u proizvodnji poluvodiča, najavilo je ministarstvo trgovine, pojačavši napetost u trgovinskim odnosima s Washingtonom u tehnološkom sektoru. Mjere kontrole izvoza stupit će na snagu 1. kolovoza, a obuhvatit će 14 proizvoda od galija i germanija, izvijestio je Peking, obrazloživši potez zaštitom nacionalne sigurnosti i interesa.

Popis obuhvaća spojeve koji se koriste u proizvodnji poluvodičkih dioda, tranzistora i integriranih sklopova, prema Hrvatskoj enciklopediji. Germanij se još koristi u infracrvenoj tehnologiji, optičkim kablovima i solarnim ćelijama. Proizvođači će za izvoz morati pribaviti dozvole, naglasilo je ministarstvo, dodavši da kršenje odredbi nosi kaznu.

Odgovor na potez SAD-a

Potez Pekinga nadovezuje se na niz mjera kojima je SAD ograničio izvoz sofisticiranih čipova u Kinu, pozivajući se također na nacionalnu sigurnost i moguću dvojnu primjenu, koja uključuje i vojsku. SAD je paralelno s Nizozemskom i Japanom udružio snage na ograničenju izvoza strojeva za proizvodnju sofisticiranih čipova u Kinu.

Tako je nizozemska vlada najavila nove propise prema kojima će proizvođači sofisticiranih strojeva za čipove morati pribavljati izvozne dozvole, ne spominjući izričito Kinu. „Napravili smo taj korak u interesu naše nacionalne sigurnosti”, rekla je tada ministrica trgovine Liesje Scherinemacher, dodavši da oprema može biti upotrijebljena u vojne svrhe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.