Kina će noćas pokušati sletjeti na Mars, šansa za uspjeh je 50%

Screenshot: YouTube/CGTN

KINA bi noćas oko 1 sat iza ponoći trebala pokušati na Mars spustiti svoj prvi rover. Radi se o jako riskantnom pothvatu koji je uspješno ostvarila samo polovica letjelica koje su stigle do Crvenog planeta.

Slijetanje je, piše Business Insider, određeno za subotu u 1 sat u noći, mada to za sada Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) još uvijek nije službeno potvrdila.

Misija nazvana Tianwen-1 (Pitanja nebu) planirana je u dvije faze. Prva faza, slanje letjelice u orbitu Marsa, uspješno je provedena. Tijekom druge, kineska letjelica bi trebala na Mars spustiti orbiter i rover.

Znakovi drevnog života

Tianwen-1 se sastoji od tri komponente: orbitera, landera i robotskog vozila, a masa čitave letjelice iznosi oko 5 tona. Na površinu će pokušati spustiti lander i rover, dok će orbiter nastaviti kružiti oko Crvenog planeta.

Rover na solarni pogon teži 240 kilograma, a nakon slijetanja će tri mjeseca tražiti biomolekule i druge naznake života, nakon čega je njegova misija gotova. Orbiter bi, s druge strane, trebao kružiti oko Marsa još dvije godine.

Rover nalikuje NASA-inim roverima Spirit i Opportunity iz 2000. godine, a pokreće se uz pomoć solarnih panela.

Statistika: Pola misija na Mars je bezuspješno

Kada su posrijedi istraživanja Crvenog planeta, dosadašnja je statistika dobro poznata - gotovo polovina svih dosadašnjih pokušaja je propala. Prvi pokušaj Kine da na Mars pošalje satelit Yinghuo-1 nije uspio je jer je njegov ruski nosač prestao raditi te se srušio u Tihi ocean.

Ako se Tianwen-1 sigurno spusti na tlo Crvenog planeta, radit će se o prvom slijetanju na Mars u više desetljeća koje nije izvela NASA. Mada je Sovjetski Savez 1971. godine spustio lander na površinu Marsa, on je prestao s radom 110 sekundi nakon slijetanja, nakon čega je s njim izgubljen kontakt. Tako da je do sada samo SAD uspio pravovaljano sletjeti na Crveni planet, i to osam puta od 1976. godine.

Više od polovice letjelica koje su trebale dodirnuti tlo Marsa je ili eksplodiralo, ili izgorjelo, ili se srušilo na površinu

U slučaju da misija uspije, Kina će postati treća država na svijetu koja je uspješno sletjela na površinu planeta, odnosno druga čiji rover detaljno istražuje ovaj daleki planet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.